Imprimare
PDF

ICCJ: ”Exista un blocaj in functionarea completurilor de 5 judecatori”


Adunarea Generala a judecatorilor de la Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) a transmis ca exista un blocaj in functionarea completurilor de 5 judecatori, care nu-si pot desfasura activitatea.
Astfel, la sedintele din 3 si 10 decembrie se vor prezenta judecatorii din completurile extrase in luna noiembrie. Acestia, insa, vor acorda noi termene de judecata.
 
”A fost convocata Adunarea Generala a judecatorilor instantei supreme pentru a fi consultata cu privire la masurile necesare pentru buna desfasurare a activitatii Inaltei Curti de Casatie si Justitie, urmare a deciziei Curtii Constitutionale prin care s-a constatat existenta unui conflict juridic de natura constitutionala si a hotararii Curtii de Apel Bucuresti prin care s-a suspendat executarea Hotararii Colegiului de conducere nr. 137 din 8 noiembrie 2018”, au anuntat, miercuri, reprezentantii ICCJ.
 
Potrivit acestora, la sedinta au participat 88 de judecatori din 110 in functie, insa s-a decis, avand in vedere obiectul consultarilor, ca este oportun ca judecatorii Sectiei de contencios administrativ si fiscal sa nu participe. In continuare, Adunarea Generala si-a desfasurat lucrarile in prezenta a 67 de judecatori.
 
Curtea de Apel Bucuresti a decis, vineri, anularea hotararii Colegiului de Conducere al Inaltei Curti de Casatie si Justitie in baza careia au fost trase la sorti noile completuri de cinci judecatori.
 
Curtea de Apel Bucuresti a admis actiunea depusa in instanta de catre presedintele PSD, Liviu Dragnea, care a contestat tragerea la sorti a completurilor de cinci judecatori de la Inalta Curte de Casatie si Justitie.
 
Magistratii au decis, de asemenea, suspendarea executarii acestei hotarari, ceea ce presupune ca procesele aflate pe rol la aceste completuri sunt momentan suspendate.
 
In 8 noiembrie, Curtea Constitutionala a admis sesizarea Guvernului privind existenta unui conflict juridic de natura constitutionala intre Parlament si Inalta Curte de Casatie si Justitie, in legatura cu formarea completelor de cinci judecatori judecatori.
 
In 9 noiembrie, au avut loc tragerile la sorti pentru desemnarea membrilor completelor de 5 Judecatori pentru anul 2018, la sediul Inaltei Curti de Casatie si Justitie, presedintele ICCJ, Cristina Tarcea, afirmand ca spera ca, astfel, sa se incheie aceasta ”epopee”.
 
In aceeasi zi, presedintele PSD, Liviu Dragnea, a contestat constituirea completului de cinci judecatori in dosarul sau, anuntand ca nu doreste sa ajunga iar in “situatia nedorita” ca peste o vreme sa se constate ca aceste completuri au fost constituite nelegal si sa se ia de la capat, adaugand ca s-a “cam saturat”.