Imprimare
PDF

Guvernul a aprobat proiectul noii Legi a pensiilor. Valoarea punctului de pensie va creste de la 1 septembrie 2019


Guvernul Romaniei a aprobat proiectul noii Legi a pensiilor, la propunerea Ministerului Muncii si Justitiei Sociale.
Proiectul de lege prevede cresteri etapizate ale punctului de pensie, pana in anul 2021, pentru ca, din anul 2022, sa fie aplicata noua formula de calcul bazata pe Valoarea Punctului de Referinta (VPR): 
* 1.265 de lei in 2019; 
* 1.775 de lei in 2020;
* 1.875 de lei in 2021, adica suma aferenta VPR nou introdus de 75 de lei, la care se adauga majorarea de 10% aferenta sporurilor, acordului global si altor drepturi de natura salariala pentru care s-au platit contributii;
* iar din anul 2022 Valoarea Punctului de Referinta se va indexa, anual, cu inflatia si 50% din cresterea reala a castigului salarial mediu brut realizat.
 
Punctul de pensie va ajunge, asa cum este precizat si in Programul de Guvernare, la 45% din valoarea salariului mediu brut pe economie, fara a lua in calcul intoarcerea sarcinii fiscale, in conformitate cu legislatia fiscala in vigoare la data adoptarii Programului de Guvernare, conform Ministerului Muncii.
 
In proiectul de lege se precizeaza ca nicio pensie in plata nu va scadea. In cazul in care, in urma recalcularii, va rezulta o suma mai mica decat cea aflata deja in plata, atunci se va mentine suma in plata. Nu se modifica varsta standard de pensionare, nici stagiul minim si nici cel complet.