Imprimare
PDF

Gripa a facut 47 de morti. Din lipsa de medici, triajul in scoli a fost facut de profesori


In paralel cu vremea rea creste din pacate si bilantul negru al gripei. Sunt 47 de victime printre care si un bebelus de 11 luni care avea si alte afectiuni.
Virusul s-a raspandit si printre prescolari, asa ca de marti, mai multe gradinite din Capitala vor fi inchise. Intre timp, triajul obligatoriu din scoli a fost facut in unele locuri de profesori sau invatatori, pentru ca nu sunt medici si nici asistente in aceste unitati. Iar vaccinul gripal lipseste din multe cabinete ale medicilor de familie si din farmacii.
 
La Colegiul National Stefan cel Mare, din Iasi, nu mai exista medic in scoala din 2007.
 
Aurel Neicu, director Colegiul Stefan cel Mare si Sfant Harlau: “Triajul nu poate sa-l faca un profesor sub nicio forma pentru ca nu are competenta necesara. Daca face un profesor triajul, pot aparea erori, pentru ca un profesor nu poate stabili un diagnostic. Sunt peste 3.000 de elevi in toata aceasta zona si nu avem nici macar un medic sau macar o asistenta.”
 
Ideea ca triajul sa fie facut de profesori apartine ministrului sanatatii, Sorina Pintea.
 
In vestul tarii de exemplu, la scolile fara medic, au venit rezidenti sau cadrele medicale de la centrele de permanenta din judet.
 
Alina Rosoga, medic scolar: ”Cu ajutorul cadrelor didactice, ce se suspecteaza de dansii, se trimit la cabinet. Pentru un consult amanuntit. In urma triajului, cadrele didactice au considerat ca trebuie vazute de mine, au venit la cabinet. ”
 
Din pacate, virusul s-a raspandit deja foarte repede, in special in gradinite. Luni, toate scolile si gradinitele au trimis rapoarte catre Directiile de Sanatate Publica. Pentru ca exista si 7 cazuri de gripa confirmata intr-o grupa, mai multe gradinite din capitala vor fi inchise incepand de marti.
 
Intre timp, parintii care au cautat vaccinul gripal in farmacii, nu l-au gasit. Medicii de familie acuza Ministerul Sanatatii ca nu a asigurat dozele necesare pentru categoriile de risc, dar si ca nu a efectuat o campanie de informare la timp, pentru ca oamenii sa se vaccineze in octombrie - noiembrie, nu atat de tarziu.
 
Rodica Tanasescu, medic de familie: “Numarul dozelor a fost insuficient, ca intotdeauna. Si noi, medicii, am inceput si am facut campanie catre pacientii nostri, dar nu toti pacientii vin la medic”
 
In schimb, ministerul spune ca a organizat mai multe campanii pro-vaccinare si ca numarul de doze cumparate de minister a fost stabilit dupa ce medicii de familie au facut estimari.
 
In total, doar 1.3 milioane de romani din categoria de risc sunt vaccinati pentru prevenirea gripei.
 
Oana Grigore, purtator de cuvant al Ministerului Sanatatii: ”In aceasta saptamana, Ministerul Sanatatii va distribui catre Directiile de Sanatate Publica alte 25.000 de doze. Daca este nevoie sa se mai achizitioneze suplimentar, Ministerul Sanatatii are posibilitatea.”
 
Dincolo de aceasta disputa dintre Ministerul Sanatatii si Medicii de Familie, vaccinul ramane o necunoscuta pentru multi pacienti, care acum sufera de viroze respiratorii severe.
 
Medicii spun ca cea mai buna metoda de a preveni gripa este vaccinarea. 70 la suta dintre cei imunizati nu fac gripa, iar restul dezvolta forme usoare.
 
Inca patru persoane au murit din cauza gripei; numarul deceselor a ajuns la 47
 
Inca patru persoane au murit din cauza gripei, numarul deceselor ajungand la 47, a informat, luni, Centrul National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile.
 
Ultimele patru cazuri au fost confirmate cu virus gripal A. Cele patru persoane nu erau vaccinate antigripal si aveau conditii medicale preexistente.
 
Potrivit INSP, este vorba despre doua femei din judetul Timis - una in varsta de 48 de ani si alta de 64 de ani, o femeie in varsta de 47 de ani din judetul Constanta si un baietel in varsta de 11 luni din judetul Timis.