Imprimare
PDF

Greva transportatorilor s-a incheiat. Oameni ramasi cu bagajele in strada sau fortati sa dea sute de lei pe TAXI


Greva transportatorilor a fost declansata... pe jumatate. Companiile din 12 judete au tras pe marginea drumului autobuzele si microbuzele, in semn de protest. Ceilalti au anuntat ca amana greva pana pe 25 octombrie.
UPDATE: Greva s-a incheiat la ora 14:00, a anuntat FORT
 
Miza este anularea ordinului care liberalizeaza rutele intre judete. Patronii sunt nemultumiti de modul in care ar urma sa fie atribuite licentele. 
 
Greva transportatorilor a creat haos si intr-o autogara din Brasov. Mai multe curse au fost anulate incepand cu ora 09:00, iar zeci de calatorii au fost lasati balta, fara nicio explicatie.
 
„Pana maine dimineata vedeti Brasovul, camera la hotel”, le-a spus soferul de autobuz pasagerilor.
 
„N-am cu ce sa ajung din Brasov la spital”, spune un batran.
 
„Venim cu bagaj cu tot si nu se circula. Pune oamenii pe drum, nicio explicatie. Intreb aici, e greva, nu circula nimic. Atat imi spune. Ca nu circula nimic”, spune o femeie.
 
Aceasta familie, de pilda, a venit cu taxiul din Focsani pana in Brasov. „Trebuia sa ajungem si nu am avut cu ce. Am dat trei milioane doua sute si un bilet de autobuz era 45 de lei”.
 
Culmea este ca nici macar soferii nu stiu prea multe despre protest. „Asteptam, noi executam ordinele care ne sunt date de sefi. Ni s-a spus ca de la 9 incepe greva.”
 
Transportatorii s-au impartit in doua. Federatia patronala COTAR a anuntat ca nu face greva, dar Federatia Operatorilor Romani de Transport face. Potrivit acesteia din urma, sunt proteste in Botosani, Iasi, Vaslui, Neamt, Vrancea, Galati, Constanta, Calarasi, Giurgiu, Brasov, Mures, Arad, Gorj, Valcea, Satu Mare, Timisoara, Ialomita, Tulcea.
 
Tot potrivit FORT sunt afectati mai bine de 1 milion de pasageri, multi navetisti. Asta pentru ca in unele judete s-a oprit si transportul judetean, cu rute frecvente, nu doar interjudetean.
 
Transportatorii cer anularea ordinului care liberalizeaza rutele intre judete. In acest moment, cel mai important criteriu de departajare la atribuirea unei rute este vechimea pe acea ruta.
 
Practic castiga mereu aceeasi companie - in detrimentul uneia care poate avea un parc auto similar si masini moderne.