Imprimare
PDF

Gabriel Oprea: Academia de Stiinte ale Securitatii Nationale, nucleu de fuziune a valorilor stiintifice romanesti in domeniul sigurantei nationale


Vicepremierul Gabriel Oprea a declarat miercuri, la conferinta de prezentare a Academiei de Stiinte ale Securitatii Nationale care a avut loc la Cercul Militar National, ca aceasta academie are ca obiectiv elaborarea unor raspunsuri fundamentate stiintific pentru diverse probleme actuale din domeniul securitatii nationale.

"Romania are nevoie de cercetare fundamentata in domeniul apararii, ordinii publice, sigurantei nationale, iar infiintarea acestei institutii reprezinta un raspuns academic la pericolele si amenintarile la adresa securitatii nationale a Romaniei.

Aceasta Academie este, practic, un nucleu de fuziune a valorilor stiintifice romanesti in domeniul sigurantei nationale, de ale carui produse vor beneficia atat institutiile nationale, cat si partenerii nostri din cadrul NATO sau UE", a spus Oprea.

In calitate de membru fondator al Academiei de Stiinte ale Securitatii Nationale, vicepremierul Gabriel Oprea a mai mentionat ca infiintarea unei structuri de acest fel, in actualul context geopolitic, este un sprijin consistent pentru atingerea obiectivelor de securitate ale Romaniei, dar si pentru activitatile din zone sensibile cum ar fi cel al protectiei cibernetice.

"Infiintarea Academiei a avut la baza necesitatea de a reuni intr-un for stiintific cei mai buni specialisti din domeniul securitatii nationale. De la acestia - fie ca vorbim de cei cu o vasta experienta in domeniul operativ, fie specialistii din domeniul academic - asteptam raspunsuri concrete la problematici din domeniul stiintelor militare, ordinii publice, sigurantei, informatiilor, securitatii nationale, care pot fi valorificate, in primul rand, din perspectiva operativa", a mai adaugat Oprea.

Prezent la eveniment a fost si presedintele Academiei de Stiinte ale Securitatii Nationale, George Maior.

"Problemele din administratie, la chestiuni demografice, la chestiuni culturale, la chestiuni legate, bineinteles, de coruptie, lucruri care trebuie tratate la nivelul politicilor statului pentru a avea, pana la urma, o stare de securitate nationala buna pentru cetateni, un stat puternic si inteligent, apt sa se exprime si sa negocieze in aceasta lume complicata, in favoarea intereselor sale nationale. Noua Academie va avea, deci ca obiectiv, realizarea de studii pe toate aceste domenii", a precizat George Maior.

In cadrul conferintei a fost prezentat un document elaborat la nivelul Academiei de Stiinte ale Securitatii Nationale care contine elemente conceptuale pentru fundamentarea noii Strategii Nationale de Aparare a Țarii.