Imprimare
PDF

Fostul ministru de Finante, Darius Valcov, a picat testul poligraf. Procurori: Raspunsurile au provocat modificari specifice comportamentului simulat


Fostul ministru al Finantelor Darius Valcov a fost supus testului poligraf in timpul anchetei DNA, la cererea sa, insa el a picat testul atunci cand a negat ca ar fi primit mita de la omul de afaceri Theodor Berna.

Potrivit raportului de constatare criminalistica din 18 mai 2015 al IGPR, citat de Agerpres, lui Valcov i s-au pus urmatoarele intrebari: "Ati primit, in mod direct, vreo suma de bani de la Theodor Berna in legatura cu contractele incheiate intre SC Tehnologica Radion SRL si Compania de Apa Olt, la sediul Tehnilogica Radion"; "Ai spalat vreo suma de bani provenita de la Tehnologica Radion prin societatile SC Plus Confort, SC Cafmin, SC MKS Still Grand Serv SRL si SC Bogmar PRO Design?"; "In afara de ceea ce mi-ai spus, ai controlat activitatile comerciale dintre firmele SC Millenium Topographica SRL, SC Contis Company SRL, SC City Hotel &Louge SRL, SC Enero Prod SRL, SC Rupiah SRL si SC Aceti SRL".

La toate aceste intrebari, Darius Valcov a raspuns "Nu", insa aceste raspunsuri "au provocat modificari specifice comportamentului simulat".

Si Minel Prina, actualul primar al municipiului Slatina, a solicitat un test poligraf, insa s-a razgandit pe motiv ca specialistul criminalist din cadrul IGPR nu ar fi unul independent si, pe cale de consecinta, lipsit de obiectivitate.

Procurorii DNA sustin ca de fapt Minel Prina a cerut sa fie supus la testul poligraf in speranta ca solicitarea va fi respinsa, pentru a putea ulterior sa invoce credibilitatea afirmatiilor sale, in sensul ca nu a primit vreodata vreo suma de bani de la Theodor Berna, pentru a o remite lui Darius Valcov.

Darius Valcov a fost trimis in judecata de procurorii DNA, in stare de arest preventiv, pentru savarsirea infractiunilor de trafic de influenta, spalare de bani, efectuarea de operatiuni financiare, ca acte de comert, incompatibile cu functia, atributia sau insarcinarea pe care o indeplineste o persoana ori incheierea de tranzactii financiare, utilizand informatiile obtinute in virtutea functiei, atributiei sau insarcinarii sale, in forma continuata.

Alaturi de Darius Valcov au fost deferiti justitiei Lucian Petrut Susala (fost sofer al lui Darius Valcov), Minel Prina, primarul municipiului Slatina, Petre Bogdan Timofte si Constantin Tomescu.

Theodor Berna, administratorul companiei Tehnologica Radion, l-a contactat pe Darius Valcov, in 2009, la acea data fiind primar al municipiului Slatina, caruia i-a propus, ca in schimbul oferirii sprijinului in influentarea factorilor de decizie din cadrul autoritatii contractante (SC Compania de Apa Olt SA), in vederea castigarii unor licitatii de lucrari pentru obiective situate in Slatina, Scornicesti, Piatra Olt si Draganesti sa ii dea 20% din valoarea sumelor incasate, conform contractelor de executie a respectivelor lucrari, potrivit procurorilor. In acest context, Valcov ar fi primit de la Theodor Berna suma de 2 milioane euro.