Imprimare

Fostul Ministru al Economiei, Adriean Videanu, a fost scos incatusat din sediul DNA. Acuzatiile: complicitate la abuz in serviciu!


Presedintele PDL Bucuresti, Adriean Videanu a fost retinut, joi seara, pentru 24 de ore de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), in dosarul fostei sefe a DIICOT Alina Bica. Fostul ministru al Economiei s-a prezentat la sediul Directiei Nationale Anticoruptie in jurul orei 16.00 si a fost audiat mai bine de trei ore.

Update ora 19.40 Adriean Videanu a fost scos incatusat din sediul DNA si nu a vrut sa faca declaratii.

Update ora 19.35 Potrivit unor surse judiciare, Adriean Videanu este acuzat de savarsirea infractiunii de: complicitate la abuz in serviciu, constand in aceea ca Bica Alina in calitate de procuror sef al DIICOT, la data de 25.02.2014 a ridicat in mod abuziv sechestrul aplicat asupra unui numar de 80 actiuni  care valorau 277.000 lei, detinute de Videanu Adriean  la SC Titan Mar SA. Singura in masura sa analizeze sechestru era un judecator.

Adriean Videanu era cercetat in dosarul DIICOT - Structura Centrala, alaturi de alte persoane pentru crearea unui prejudiciu de 11.000.000 USD si punerea in pericol a sistemului energetic national pe segmentul gazelor naturale.

- Potrivit surselor, exercitarea abuziva a atributiilor de serviciu de Bica l-ar fi ajutat efectiv pe Videanu sa-si puna la adapost actiunile sechestrate si sa obtina foloase necuvenite prin instrainarea lor.
- Astfel, ar fi ramas fara obiect masura asiguratorie dispusa de procurorul de caz si care reprezenta garantia recuperarii prejudiciului cauzat in dosarul in care era cercetat.
- Exercitarea abuziva a atributiilor de serviciu de catre procurorul sef  Bica Alina Mihaela a  ajutat efectiv persoana cercetata in dosarul DIICOT, respectiv pe numitul Videanu Adrian sa –si puna la adapost  actiunile sechestrate si obtina foloase necuvenite prin instrainarea lor( fiind actiuni la purtator, ridicarea sechestrului prin actul abuziv al inculpatei Bica Alina Mihaela l - a ajutat sa le instraineze si deci sa si foloseasca cei 277.000 lei )

Astfel, a ramas fara obiect masura asiguratorie dispusa de procurorul de caz, care reprezenta garantia recuperarii prejudiciului cauzat,

Retinerea

Fostul ministru al Economiei, Adriean Videanu, pentru 24 de ore de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), in dosarul fostei sefe a DIICOT Alina Bica/ Presedintele PDL Bucuresti, Adriean Videanu a fost retinut, joi seara. Fostul ministru al Economiei este acuzat de complicitate la abuz in serviciu.

”Domnul Videanu este acuzat de posibila fapta de complicitate pentru abuz in serviciu. Vom demonstra in fata judecatorilor ca nu a fost implicat in aceasta fapta adusa la cunostinta de DNA”, a declarat avocatul presedintelui PDL Bucuresti, Cristian Ene.

Videanu a intrat la DNA chiar in momentul in care Elena Udrea a iesit din sediul institutiei. Tot la DNA a venit si Alin Cocos, fiul lui Dorin Cocos.

In referatul prin care Alina Bica a fost trimisa in judecata pe 15 decembrie 2014 se afirma ca procurorii DNA efectueaza cercetari intr-un dosar disjuns, in care se arata ca o parte din banii primiti de omul de afaceri Stelian Gheorghe au fost directionati prin intermediari catre Dorin Cocos si Elena Udrea.

Potrivit ordonantei de disjungere, inainte ca membrii Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor din cadrul Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor sa aprobe, in data de 15 martie 2011, suma de 377.282.300 lei drept despagubire catre Stelian Gheorghe pentru un teren din Capitala, acesta a cesionat in favoarea lui Valentin Visoiu o cota de 11,40%, lui Andrici Adrian o cota de 6,80% si lui Gheorghe Gabriel o cota de 6,80% din drepturile cuvenite.

Scopul era ca acestia sa intermedieze, prin Dorin Cocos, Alin Cocos si Elena Udrea, legatura cu membrii comisiei de la ANRP, respectiv Crinuta Dumitrean, Sergiu Diacomatu, Remus Baciu, Alina Bica si Dragos Bogdan.

"Ulterior emiterii deciziei de despagubire, Gheorghe Stelian a obtinut titlul de conversie nr. 1372/24.05.2011, in cuantum de 282.961.725 lei, reprezentand un numar total de 488.623.252 actiuni, Valentin Visoiu a obtinut titlul de conversie nr. 1379/24.05.2011, in cuantum de 43.010.182 lei, reprezentand un numar total de 74.270.734 actiuni, Andrici Adrian a obtinut titlul de conversie nr. 1052/20.05.2011, in cuantum de 25.655.196 lei, reprezentand un numar total de 44.187.386 actiuni, si Gheorghe Gabriel a obtinut titlul de conversie nr. 1051/20.05.2011, in cuantum de 25.655.196 lei, reprezentand un numar total de 44.187.386 actiuni. Aceste actiuni au fost tranzactionate, iar sumele obtinute au fost retrase din conturile detinute la diverse unitati bancare, iar o parte din bani au fost directionati catre membrii familiei Cocos (Cocos Dorin, Cocos Alin si Udrea Elena Gabriela)", se arata in ordonanta DNA.