Imprimare
PDF

Firea il avertizeaza pe primarul sectorului 5: ”Fiecare va raspunde in fata legii”


Primarul general, Gabriela Firea, a apreciat vineri ca deschiderea tuturor scolilor in Sectorul 5 nu a fost in conformitate cu legislatia si a mentionat ca decizia aceasta va fi analizata de Comitetul pentru situatii de urgenta.
“Comitetul pentru situatii de urgenta se va intruni si va analiza cum au respectat institutiile hotararea care a fost luata. Noi am inteles asa, ca fiecare sector, data fiind aceasta decizie, din cauza vremii neprielnice, putea sa deschisa o gradinita pentru cazurile de urgenta. Dar de la a deschide doar o gradinita, pentru a oferi familiilor adapost, pana la a anunta ca deschizi toate scolile... In primul rand ca nu este in conformitate cu legislatia. De ce? Toate scolile, ca si cladire ma refer - proprietatea cladirii si a terenului sunt intr-adevar in administrarea primariilor, dar personalul didactic apartine si, practic, respecta tot ceea ce decide Inspectoratul Scolar General, de asemenea Ministerul Educatiei Nationale. Prin urmare, nu se poate ca la nivel de Primarie Generala sau de sector sa se ia o decizie pentru cadrele didactice si atunci se creeaza o confuzie si o neliniste in randul populatiei”, a precizat edilul general, in urma Comandamentului de iarna.
 
Ea a precizat ca Municipalitatea isi doreste o actiune “unitara, consecventa si profesionista”, astfel incat bucurestenii sa aiba parte de acelasi tratament, indiferent de sectorul in care se afla.
 
“Nu voi intra in polemica cu absolut nimeni, eu respect legislatia in vigoare. Am primit solicitarea din partea Inspectoratului Scolar General, pe baza avertizarilor meteorologice, am organizat Comandamentul de iarna, am luat impreuna aceasta decizie de a inchide scolile, gradinitele si liceele, am comunicat-o tuturor factorilor responsabili si, ulterior, a fost consfintita de hotararea unui for care nu poate fi, sub nicio forma, combatut. (...) A fost transmisa aceasta informare si hotarare la nivelul Ministerului de Interne. Nu ne jucam cu astfel de decizii si nu putem sa luam decizii locale. Aceste hotarari se iau conform legislatiei in vigoare si pe temeiurile legale anuntate si nu trebuie sa ne facem fiecare cate o lege locala. Mai departe, fiecare va raspunde in fata legii pentru nesupunerea in fata unei decizii a Comitetului pentru situatii de urgenta”, a spus ea.
 
Edilul general a mai precizat ca la numarul de telefon 0800.800.868 nu a fost inregistrata nicio solicitare din partea parintilor care nu au cu cine sa isi lase copiii din cauza inchiderii scolilor si gradinitelor. Firea a adaugat ca la nivelul sectoarelor, unde au fost deschise doar anumite gradinite sau centre sociale, s-au inregistrat de asemenea foarte putine solicitari din partea parintilor.
 
Primarul Sectorului 6, Gabriel Mutu, a precizat la randul sau ca la nivelul acestei unitati administrative nu a existat nicio cerere.
 
Potrivit unui comunicat al autoritatii locale, primarul Sectorului 5, Daniel Florea, a solicitat identificarea de solutii pentru a veni in sprijinul parintilor in ziua de vineri.
 
″In urma discutiilor cu reprezentantii Inspectoratului Scolar Sector 5 si cu directorii unitatilor de invatamant, avand in vedere ca efectivul de cadre didactice va fi prezent vineri in scoli si gradinite urmand sa aiba program normal de lucru, s-a decis ca pe parcursul zilei respectivele incinte sa ii gazduiasca pe cei mici”, se arata in comunicatul citat.
 
O solutie similara a fost adoptata si la nivelul creselor aflate in subordinea Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Sector 5.