Imprimare
PDF

Fifor: Romania va plati, probabil la inceputul lunii septembrie, cel de-al doilea sistem Patriot


Ministrul Apararii, Mihai Fifor, spune ca Romania va plati, probabil la inceputul lunii septembrie, cel de al doilea sistem de aparare antiaeriana si anti-racheta Patriot, dupa ce scrisoarea de acceptare va veni din Statele Unite.
“Anul trecut am achizitionat primul sistem de rachete Patriot. Acum suntem in faza in care suntem pregatiti sa platim al doilea sistem. Suntem pregatiti sa facem aceasta plata. Probabil la inceputul lunii septembrie, de indata ce scrisoarea de acceptare va veni din Statele Unite, vom face plata pentru al doilea sistem. In februarie, am platit primul sistem de rachete HIMARS. Sa nu uitam ca Romania receptioneaza anul acesta primele 36 de transportoare blindate 8x8 Piranha 5, din care 6, cu mandrie pot spune, vor fi produse la Uzina Mecanica din Bucuresti. Intoarcem banii in industria nationala de aparare”, a declarat Mihai Fifor, marti seara, la Antena 3.
 
Intrebat daca este vorba despre suma de un miliard de dolari, Fifor a raspuns: “Nu e chiar un miliard. Avem banii, da. (...) Este o suma importanta. Este o obligatie a noastra si asiguram o capabilitate extrem de importanta in Romania”, relateaza news.ro.
 
Patriot este un element al apararii europene impotriva rachetelor balistice si de croaziera, a aeronavelor si dronelor. Tari NATO precum Statele Unite, Germania, Olanda si Spania au deja sisteme Patriot.
 
Pe 29 noiembrie 2017, Romania a semnat o scrisoare de oferta si acceptare pentru Patriot, devenind astfel a sasea tara membra NATO care achizitioneaza sistemul.