Imprimare

Explicatiile Guvernatorului BNR pentru valul de scumpiri: Situatia din Romania este unicat in Europa


Dupa cresterile de preturi record din ultima vreme, plus anunturile de scumpiri, si mai ample de-acum inainte, guvernatorul BNR Mugur Isarescu, a fost chemat in Parlament, sa dea explicatii.
Seful Bancii s-a intalnit doar cu trei senatori, toti din Opozitie, asta dupa ce alesii de la PSD, ALDE, UDMR si USR au lipsit de la sedinta Comisiei de Finante.
 
Isarescu a declarat ca aceste cresteri generalizate de preturi au fost provocate si de factori externi, dar si de politica fiscala a Guvernului.
 
Inflatia in Romania este la niveluri record de 6 luni incoace, niveluri care sunt depasite de la o luna la alta. Asta arata datele Institutului National de Statistica. Apogeul a fost atins in februarie, iar Guvernatorul Mugur Isarescu sustine ca in martie va fi cel putin la fel, in conditiile in care prognoza BNR pentru luna Pastelui arata cresteri generale de preturi de 5 procente.
 
In ultimul an alimentele au apasat cel mai tare pe bugetul romanului - fructele, ouale, untul, laptele si carnea s-au scumpit intre 5 si aproape 34%. Apoi preturile decise de stat au explodat: cele la energie, gaze, incalzire - transformand intretinerea intr-o corvoada pentru multi. Au urcat si cele la tutun si combustibili - crescute indirect tot de stat, prin majorarea accizelor.
 
Guvernatorul a venit la Parlament cu toti membrii Consiliului de Administratie din Banca Centrala. O imagine istorica pentru ca pana acum acestia nu au fost niciodata vazuti in formatie completa, in public. Situatia din Romania este unicat in Europa, a spus Guvernatorul - nicio alta tara comparabila cu noi nu are un asemenea val de scumpiri.
 
Mugur Isarescu: “Rata anulala a inflatiei e in prezent la 1,8% in Cehia, 1,4% in Polonia, 1,9% in Ungaria. In plus, in aceste state se manifesta presiuni de apreciere a monedelor nationale spre deosebire de Romania unde, pe fondul unei cresteri semnificative a deficitului de cont curent exista presiune de depreciere a leului”
 
Guvernatorul le-a explicat celor 3 senatori care au venit sa-i asculte, doi de la PNL si unul de la PMP, ca BNR a fost nevoita sa majoreze dobanda cheie in primele doua luni din an, ca sa tempereze cresterea preturilor.
 
Mugur Isarescu: “Daca politica monetara nu va fi ajutata de catre politica fiscala. Banca Nationala nu are alta solutie decat sa majoreze si mai mult ratele de dobanda.”
 
Simplificat, mesajul Guvernatorului suna cam asa: daca Guvernul continua sa arunce cu bani in piata prin majorari de pensii si salarii sau ajutoare sociale, BNR nu are altceva de facut decat sa creasca si ea dobanzile. Asta pentru ca majorand dobanzile firmele si populatia se imprumuta mai scump si inceteaza cumva sa ia credite. Oamenii care au deja credite se vor simti si ei mai impovarati, cu mai multe datorii si atunci nu mai dau surprlusul de bani pe alte cumparaturi. Necumparand produse, acestea nu se mai scumpesc.
 
Sedinta Comisiei de finante din Senat, unde a fost invitat Isarescu sa explice de ce cresc preturile, a fost boicotata de Putere. De altfel, mai multi lideri PSD si-au aratat nemultumirea fata de BNR, iar Liviu Dragnea i-a transmis de curand o scrisoare guvernatorului BNR in care ii cerea detalii despre inflatie.