Imprimare
PDF

Explicatiile autoritatilor pentru inundatia din Capitala: ”O astfel de ploaie loveste la 10 ani”


Partea de est a Bucurestiului arata dimineata de parca ar fi cedat un dig. Suvoaiele stranse dupa o ora si jumatate de ploaie au intrat in masini si in subsolurile blocurilor, iar oamenii s-au descaltat pentru ca balta le ajungea pana la genunchi.
Apa Nova sustine ca a fost o situatie exceptionala, pentru ca o astfel de ploaie ne loveste o data la 10 ani. Au cazut aproape 50 de litri pe metru patrat, in timp ce sistemul de canalizare suporta cel mult 20 de litri.
 
Disperati ca inundatiile se produc tot mai des, oamenii fac haz de necaz. A plouat cu galeata timp de o ora si jumatate, iar cantitatea de apa a depasit 50 de litri pe metru patrat. Suficient cat sa acopere 82 de strazi din Sectorul 3 al Bucurestiului.
 
Tot in Sectorul 3, bulevardul 1 Decembrie a fost si el acoperit de ape. Din nou. Pietonii si-au scos incaltamintea si sosetele ca sa-si vada de drum, autobuzele si tramvaiele au fost trase pe dreapta si doar curajosii au indraznit sa mai traverseze baltile cu masinile. Temerarii si inconstientii.
 
Si pe soseaua Colentina, in Sectorul 2, gurile de canal au inceput sa refuleze, insa problemele n-au fost atat de grave.
 
In cele 3 ore de cod portocaliu, de la 5 la 8 dimineata, Bucurestiul n-a fost lovit in mod egal de ploi. In timp ce in est au cazut 45-50 de litri pe metru patrat, in nord si centru s-au inregistrat 20-30 de litri, iar in in sud si vest 10-20 de litri pe mp.
 
Asta in conditiile in care 60-65 de litri pe metru patrat se strang in toata luna iulie.
 
″In zona Pantelimon ploaia cazuta se incadreaza in frecventa medie de aparitie de 1 la 10 ani”, au explicat printr-un comunicat reprezentantii Apa Nova neputinta retelei de canalizare de a prelua toata apa.
 
Reteaua a fost proiectata pentru a transporta cel mult 20 de litri, adica mai putin de jumatate din cantitatea cazuta in Sectorul 3.
 
Si nici nu se va schimba nimic prea curand, pentru ca in acest moment canalizarea Bucurestiului este doar curatata, nu redimensionata.