Imprimare

Eugen Teodorovici: Impozitarea bacsisului a fost "o experienta, nu un esec"


Ministrul Finantelor Eugen Teodorovici a declarat, luni, in plenul Camerei, la "ora ministrului", ca impozitarea bacsisului si a fost "o experienta, nu un esec" si a renuntat la ea. Discutiile au avut loc la solicitarea grupului popular si democrat, in cadrul "orei ministrului", prevazuta pe ziua de luni in noul regulament al Camerei.

"Aceasta idee, a impozitarii bacsisului a aparut in 2012, masura a fost adoptata acum in contextul binecunoscut al controlalelor ANAF, mai precis atunci cand se gaseau in case de marcat diferente de bani nefiscalizate. Intreaga piata era nemultumita de inchiderea firmelor, asa ca am optat pentru aceasta solutie. Important este faptul ca nu a fost o masura pentru a mari taxele la buget, ci pentru a rezolva o problema punctuala. Implementarea masurii convenita cu reprezentantii industriilor cu profil a ridicat si alte nemultumiri, iar pentru a le rezolva, am organizat o noua consultare la sfarsitul saptamanii trecute si am incercat sa gasim impreuna solutii alternative, care sa fie in beneficiul ambelor parti. Concluzia intalnirii a fost aceea de a renunta la bacsisul reglementat prin Ordonanta de urgenta 8/2015. Au fost voci in cadrul acestei intalniri care au sustinut pastrarea masurii intr-o forma optionala, dar, avand in vedere ca in practica apar situatii care nu pot fi rezolvate, am renuntat la aceasta masura. Impozitarea bacsisului a fost o masura convenita cu piata, iar reuntarea la impozitarea bacsisului a fost, de asemenea, o decizie luata de comun acord. A fost o experienta si nu un esec, pentru ca ar trebui sa nu uitam ca aceasta inseamna democratie, dialog si nu consultare si nu masuri arbitrare. Evident opozitia a stiut sa inlocuiasca aceste solutii cu speculatii si cu atacuri politice", a declarat Teodorovici, citat de Mediafax.

Deputatul PNL Andreea Paul a declarat ca interventia ministrului Teodorovici este caracterizata prin "tupeu si aroganta" si ca PNL cere demisia ministrului si restituirea sumelor din impozitarea bacsisului integral.

Ea a spus ca masura impozitarii si a renuntarii la impozitarea bacsisului este dovada ca guvernul guverneaza fara busola si a criticat "circul fiscal al PSD".

"Ministrul Teodorovici nu are decat o singura solutie normala: demisia. Avem prea multi ministri fara simtul normalitatii. E groaznic cum ministrii au inteles sa foloseasca codul fiscal ca un instrument politic", a mai spus Andreea Paul.