Imprimare
PDF

Efectul trecerii contributiilor de la angajator la angajat: salariile in privat au scazut cu 13%. Firmele au preferat sa dea bonusuri


Valoarea bonusurilor primite de angajatii din sectorul privat a crescut cu 68% in trimestrul I din 2018, comparativ cu primul trimestru din 2017, in timp ce salariile au scazut cu 13% in raport cu aceeasi perioada a anului trecut, se arata intr-o analiza realizata de compania de consultanta in HR Smartree.
Atat cresterea valorii bonusurilor, cat si scaderea salariilor din primele luni ale acestui an sunt puse pe seama incertitudinii create de modificarile legislative, mai exact de trecere a contributiilor sociale obligatorii din sarcina angajatorului in sarcina angajatului.
 
Aceasta schimbare a generat neincredere in randul angajatorilor, dar si o perioada de expectativa in care nu s-au luat decizii privind modificarea veniturilor angajatilor.
 
In luna martie insa, odata cu obligativitatea transmiterii in REVISAL a oricarei modificari a salariului de baza brut, a indemnizatiilor, a sporurilor, precum si a altor elemente de calcul salarial, salariile s-au stabilizat, inregistrand acelasi nivel mediu cu cel aferent lunii martie 2017, potrivit Smartree Workforce Index, o analiza realizata de Smartree.
 
Pentru a compensa scaderile salariale cauzate de ordonanta de urgenta de trecere a contributiilor sociale obligatorii din sarcina angajatului, companiile au acordat angajatilor in primul trimestru al acestui an bonusuri si beneficii extra-salariale mai mari cu 68% fata de media din aceeasi perioada a anului trecut. Este de departe cea mai mare valoare inregistrata pentru acest indicator la inceput de an, marjele de crestere situandu-se in anii precedenti intre 6% si 23%.
 
"Aceste valori reprezinta efectele schimbarilor legislative ce au avut loc la inceputul anului. Mai exact, chiar daca salariul minim brut pe economie a crescut de la 1.450 lei la 1.900 lei, aceasta crestere nu a determinat majorarea veniturilor nete in aceeasi masura, asa cum a fost cazul anul trecut si cum ar fi fost de asteptat. Dimpotriva, salariile au suferit o diminuare semnificativa in primele doua luni ale anului, scadere nemaiintalnita in cursul ultimilor 2-3 ani”, apreciaza realizatorii studiului.
Numarul de angajati, in crestere cu 11%
 
Nu acelasi lucru este valabil in cazul angajarilor, care, in T1 2018, comparativ cu perioada similara a anului trecut, au continuat trendul ascendent, procentul de crestere fiind de 11%. Pe ramuri de activitate, cele mai mari cresteri ale numarului de angajari au fost inregistrate in constructii, logistica, productie, serviciile financiare, companii de tehnologie si infrastructura IT sau servicii digitale.
 
In perioada ianuarie - martie 2018, angajatii romani si-au luat mai multe zile de concediu comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, in contextul in care vacanta intersemestriala de iarna a elevilor se contureaza de la an la an ca un reper pe harta zilelor libere. Numarul zilelor de concediu de odihna a evoluat in primul trimestru cu 4% fata de T1 2017, in timp ce numarul zilelor de concediu medical luate de angajati a crescut cu 13%. Aceste cresteri ale numarului de zile de concediu au determinat si o evolutie pozitiva a indicelui 'Bunastarea Angajatilor', cu 28%.
 
Pentru realizarea Smartree Workforce Index, un instrument care ofera o sinteza a evolutiei recrutarilor, a cresterii salariale si a bunastarii angajatilor, sunt luate in calcul peste 200 de companii, care activeaza in diverse industrii din domeniul privat si care ruleaza in medie afaceri de peste 2,5 miliarde de euro.