Imprimare
PDF

Dragos Popescu, BNR, despre aurul Romaniei: de ce este pastrat la Banca Angliei si in ce situatii poate fi folosit


Arbitrajistul principal al BNR a tinut sa aduca in atentie cateva aspecte pentru care BNR continua sa pastreze cea mai mare parte din aurul Romaniei la Londra, respectiv 61,24 tone, din rezerva de 103,7 tone.
In urma numeroaselor critici aduse BNR pentru ca pastreaza in continuare cea mai mare parte din rezerva de aur a tarii in Banca Centrala a Londrei, desi unele dintre statele vecine si-au restras partial sau in totalitate rezervele lasate in custodie altor state, Banca Nationala a Romaniei (BNR) explica, prin intermediul arbitrajistului sau principal Dragos Popescu, ca Banca Angliei este una dintre cele mai prestigioase si sigure banci din lume.
 
“Pentru pastrarea in custodie, custodele – in acest caz Banca Angliei - nu remunereaza pe cel caruia ii presteaza servicii. Ca atare, Banca Angliei nu plateste dobanda pentru aurul aflat in custodie nici unui client,fie banca centrala sau comerciala. Nici banca centrala a Romaniei, nici cea a Poloniei, nici cea a Bulgariei, nici cea a Italiei, etc. nu primesc dobanda pentru aurul aflat in custodie la Banca Angliei si este firesc sa fie asa”, a precizat specialistul, subliniind ca beneficiile obtinute de Romania din costurile de finantare internationala mai scazute sunt mult superioare acestor eventualele „dobanzi" sau „comisioane".
 
Potrivit lui Dragos Popescu, mentinerea aurului in custodie la Banca Angliei „are ca scop, in primul rand, garantarea faptului ca Romania dispune de o rezerva de aur standardizata si disponibila a fi utilizata ca garantie in cazul unor operatiuni de finantare a tarii in situatii de criza ori pentru o eventuala valorificare intr-o perioada scurta de timp”. 
 
„Pastrarea aurului la Banca Angliei confera implicit pietei internationale confortul ca acea rezerva de aur respecta conditiile standard minime pentru tranzactionare imediata. In cazul folosirii aurului din tara drept garantie (colateral) ar fi necesare cateva etape de verificare a caracteristicilor lingourilor avute in vedere, etape ce ar face practic imposibila folosirea in caz de urgenta”, spune Popescu, citat de economica.net.
 
Arbitrajistul puncteaza faptul ca aurul aflat in custodie la Banca Angliei apartine in continuare Romaniei si nu poate fi folosit decat la instructiunile exprese ale Bancii Nationale a Romaniei. 
 
In perioada post-criza, dobanzile au fost extrem de mici
 
Pe de alta parte, beneficiile obtinute de Romania din costurile de finantare internationala mai scazute, ca urmare a acestei strategii prudente si credibile de plasare a rezervelor internationale, sunt considerabil mai mari decat eventualele „dobanzi" sau „comisioane" pe care le-ar obtine din operatiuni riscante, inclusiv operatiuni riscante cu aur. Datele pe care le-a publicat BNR arata ca aceste „dobanzi" au fost, in perioada post-criza, extrem de mici. 
 
Specialistul arata ca, de altfel, programele de repatriere ale aurului anuntate de unele banci centrale au vizat mai putin aurul de la Londra, Germania sau Olanda repatriind o parte din cantitatea de aur depozitata in strainatate, dar cu predilectie pe cea din diferite alte centre (Paris, New York). In plus, trebuie avut in vedere ca aceste tari detineau peste 70 la suta din rezervele de aur in strainatate, sensibil mai mult decat detinerile Romaniei (60 la suta). In ceea ce priveste repatrierea rezervei de aur a Bancii Nationale a Ungariei, aceasta fiind foarte mica (3 tone), nu are semnificatie pentru problematica in discutie.