Imprimare
PDF

Dezastru ecologic in Bicaz. Primar: ”Imi vine sa urlu, sa ma arunc in apa”


Lacul de acumulare Izvorul Muntelui, care atrage in fiecare an mii de turisti, a fost acoperit de gunoaie.
Apele venite din munti in urma ploilor din ultimele zile au adus in asa-numita Mare a Bicazului tone de pet-uri si alte resturi.
 
Ecologistii vorbesc despre un dezastru ecologic, iar autoritatile de mediu cauta vinovati pentru aceasta situatie.
 
Imaginile filmate de turisti in zona lacului Izvorul Muntelui starnesc revolta. Luciul apei este acoperit de mii de pet-uri, dar si de alte gunoaie aduse, cel mai probabil, de viiturile care s-au format pe munte.
 
Turist: „Situatia e foarte rea. Din cauza oamenilor, ei lasa in urma.”
 
Turista: „Oameni fara bun simt. Oameni care nu se gandesc ce lasa in urma.”
 
Unii specialisti vorbesc despre un dezastru ecologic in Marea Bicazului. La fel de adevarat este si ca cei responsabili au facut prea putin ca sa curete lacul. Ingrijorati de situatie, cativa ecologisti incearca sa schimbe lucrurile si au inceput sa stranga singuri resturile.
 
Claudia Mihaila, ecologist: „Am zis ca daca tot nu face nimeni, sa ne apucam noi. Poate exemplul personal va fi elocvent. Din nefericire, in toate serile in care noi am actionat aici, cetateni din acest minunat oras s-au plimbat, au venit la plaja sau la pescuit si doar doi tineri intr-o saptamana au venit sa ne ajute.”
 
Lacul Izvorul Muntelui se afla in administrarea Hidroelectrica. Acum doi ani, Garda de Mediu Neamt a cerut societatii sa curete luciul de apa, insa decizia a fost atacata in instanta si Curtea de Apel Bacau le-a dat dreptate celor de la Hidroelectrica.
 
Reprezentatii societatii sustin ca dau in fiecare an peste un milion de lei pentru igienizarea lacurilor de acumulare din zona si considera ca este incorect sa fie sanctionati pentru o poluare de care nu sunt vinovati.
 
Nicolae Salagean, primar Bicaz: „Poluatorii sunt tot cei care isi arunca gunoaiele in fundul gradinii, pe malul paraielor. Eu sunt in zona lacului de acumulare si imi vine sa urlu, sa ma arunc in apa, pentru ca este de necrezut ce se intampla aici.”
 
Iftimie Petrariu, sef Garda de Mediu Neamt: „Trebuie sa umblam putin la educatie. Toata populatia din amonte arunca tot ce nu mai au nevoie pe langa casa pe paraie si torenti.”
 
Lacul Izvorul Muntelui este cel mai mare lac artificial amenajat pe raurile interioare din Romania. Din el se alimenteaza centrala hidroelectrica Bicaz - Stejaru, data in folosinta in 1960.