Imprimare
PDF

De cate voturi e nevoie in Senat pentru urmarirea penala a lui Tariceanu. Exista riscul ca acuzatiile sa se prescrie


Cutremur la varful politicii romanesti. Calin Popescu Tariceanu, al doilea om in stat si presedintele Senatului, este banuit ca ar fi primit mita 800.000 de dolari. S-ar fi intamplat in perioada in care a fost premier, sustin procurorii anticoruptie.
Anchetatorii spun ca spaga s-ar fi dat pentru promovarea unei hotarari de guvern prin care s-au adoptat acte aditionale la controversatul contract de licentiere ″Microsoft″⁣. DNA a cerut oficial avizul Senatului pentru ca Tariceanu sa fie urmarit penal.
 
In replica, demnitarul respinge acuzatiile si considera ca ar fi vizat de o reactie a procurorilor, pentru ca i-a criticat din pricina protocoalelor incheiate cu SRI.
 
Calin Popescu Tariceanu este suspectat de cei de la DNA ca in 2007 si 2008, pe cand era premier, ar fi primit foloase materiale in valoare de 800 de mii de dolari. O firma austriaca care livra licente Microsoft institutiilor guvernamentale i-ar fi platit, sustin anchetatorii, o datorie pe care Tariceanu ar fi avut-o la o firma internationala de consultanta. Ancheta, sustin procurorii DNA, ar fi fost deschisa anul acesta la cererea autoritatilor judiciare austriece.
 
In schimbul banilor, afirma procurorii, actualul presedinte al Senatului ar fi promovat hotarari de guvern prin care sa poata fi incheiate acte aditionale la contractul ″Microsoft″⁣, semnat de guvernul anterior condus de Adrian Nastase.
 
″Suma ar reprezenta un comision de 10% din valoarea acestor acte aditionale si ar fi fost folosita in beneficiul demnitarului, fiind transferata in baza unor contracte fictive incheiate cu mai multe companii offshore”, sustine procurorii DNA.
 
O acuzatie pe care Calin Popescu Tariceanu o respinge categoric si afirma ca procurorii reincalzesc o ciorba veche de 10 ani, in incercarea de a-l salva pe Augustin Lazar, procurorul general al Romaniei, pe care ministrul Justitiei vrea sa il revoce din functie.
 
Imediat dupa ce a aflat ca cererea de incuviintare a urmarii sale penale a ajuns la Senat, a postat un amplu mesaj pe contul de socializare, in care afirma ca: ”am promovat aceste HG in contextul in care Microsoft ameninta ca va da Romania in judecata, caz in care riscam ca statul roman sa piarda multi bani. In fata acestor evidente, sa vorbesti despre acuzatii de mita, este lipsit de sens”.
 
Iar fostul sau consiler Dan Andronic este gata sa ii ia apararea.
 
”La cum il cunoasteti, credeti ca era capabil sa ia spaga? Nu”, sutine Dan Andronic, fost consilier al lui Tariceanu.
 
Calin Popescu Tariceanu se bucura de imunitate asa ca nu poate fi anchetat fara avizul Camerei Superioare a Parlamentului.
 
Cererea de urmarire penala si cele 73 de volume cu dovezi stranse de procurorii anticoruptie au fost preluate miercuri de vicepresedintele Senatului, Claudiu Manda, pe care Tariceanu l-a lasat sa conduca vreme de doua zile camera superioara a Parlamentului.
 
″A zis ca luni o sa trimita la biroul permanent si le vor trimite la juridica unde se desigileaza dosarele si se citesc”, a sustinut Claudiu Manda.
 
Soarta lui Calin Popescu Tariceanu va fi decisa de plenul Senatului, acolo unde coalitia PSD-ALDE detine majoritatea. Pentru ca presedintele Senatului sa poata fi urmarit penal ar fi nevoie de 69 de voturi, ori partidele din coalitia de guvernamant ar avea asigurate 71. Un vot final ar putea fi dat in cel mult doua saptamani. Este cu atat mai necesar cu cat, sustin specialistii, exista riscul ca acuzatiile care il vizeaza pe Tariceanu sa se prescrie curand.