Imprimare
PDF

Daniel Zamfir (PNL), critica reactia lui Mugur Isarescu privind proiectul de lege referitor la darea in plata a unor bunuri imobile pentru stingerea obligatiilor asumate prin credite


Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a fost criticat de liberalul Daniel Zamfir, initiatorul un proiect de lege privind darea in plata a unor bunuri imobile in vederea stingerii obligatiilor asumate prin credite, astfel incat atunci cand o persoana fizica nu mai poate plati un credit la banca, sa poata transfera bunul care a fost ipotecat in favoarea bancii fara a mai fi grevat de alte datorii.

Criticile deputatului liberal vin dupa ce seful BNR a declarat, referitor la acest proiect ca orice initiativa legislativa care prevede ca debitorii bancilor pot restitui imprumuturile cu imobilele depuse garantie pentru credite va descuraja total creditarea.

Astfel, Daniel Zamfir, a precizat ca este profund dezamagit de reactia lui Mugur Isarescu, indemnandu-l pe acesta sa nu-i  induca in eroare pe romani.

”Am primit cu foarte mare surprindere si dezamagire reactia de astazi a guvernatorului BNR in legatura cu proiectul de lege pe care l-am initiat impreuna cu avocatul Gheorghe Piperea si pe care il sustin 155 de parlamentari din tot spectrul politic in legatura cu darea in plata a unor bunuri imobile in vederea stingerii obligatiilor asumate prin credite. Surprindere, pentru ca domnul Isarescu sare in apararea bancilor inainte ca acestea insele sa se pronunte sau, mai rau, in favoarea “hingherilor de credite”. Dezamagire, pentru ca afirmatiile domnului Isarescu sunt incorecte, necinstite si cu reaua intentie de a-i induce in eroare pe cei care au depozite la banci, dar si pe cei care vor vrea pe viitor sa contracteze credite”, transmite liberalul printr-un comunicat de presa, citat de stiripesurse.ro.

Initatorul proiectului sustine ca  legea pe care o propune aduce o noutate, aceea ca ”banca sa nu se mai poata indrepta si impotriva altor bunuri decat cele care au constituit garantia”.

”A doua afirmatie incorecta a domnului guvernator este aceea ca legea in cauza ar omori creditarea de acum inainte. Or, eu afirm cu tarie ca, dimpotriva, romanii vor avea mai multa incredere sa se angajeze intr-un astfel de contract cu bancile. Or, tocmai domnul Isarescu a constatat ca in prezent creditarea este afectata de relatia rupta intre bancheri si romani. Sunt profund dezamagit de atitudinea guvernatorului BNR, cel care ar trebui sa fie un factor de echilibru intre sistemul bancar si cetateni. In toate sondajele de opinie, dumnealui este creditat cu o incredere uriasa de catre cetatenii acestei tari, ceea ce ar trebui sa-l impovareze cu raspundere fata de ei, nu fata de banci”, se mai arata in comunicatul citat.