Imprimare
PDF

Cursul francului elvetian produce EFECTE INEDITE in Elvetia. Carmen Okabe, romanca stabilita in Elvetia: Elvetienii trec granita in numar tot mai mare


Cursul de schimb al leului in raport cu francul elvetian l-a depasit pe cel raportat la euro, pe piata valutara de la Bucuresti. „Povestea” francului elvetian a ajuns de notorietate, aceasta fiind, potrivit analistilor, „povestea celei mai urate monede din Romania acestor zile”.

In timp ce marea majoritate a romanilor sunt ingroziti de ceea ce se intampla si nu mai stiu ce sa faca cu vietile lor „vandute” francului elvetian, oamenii din „tara de bastina” a monedei se bat pe pretul in scadere al croazeirelor. Si pe o gramada de alte lucruri pe care nu si le permiteau, dar acum da! O situatie grava, care a capatat conotatii ciudate.

Prin urmare, cum „se vede” aceasta „situatie” francului elvetian...din Elvetia? Ne spune Carmen Okabe, romanca stabilita in Elvetia, Consultant International de Business si Imagine. Ce se zic oamenii "locului" despre aceasta  apreciere a francului elvetian (CHF – Confoederatio Helvetica franc, in latina), moneda oficiala a Elvetiei si moneda legala in statul Liechtenstein si exclava italiana Campione d’Italia).

Ce planuieste Banca Centrala Elvetiana

„Deci, ca sa fim intelesi, aceasta nu este o opinie de specialist in finante, ci a unei persoane care are clienti de consultanta din mediul financiar si de business elvetian si international si care incearca sa inteleaga, asa, ca omul normal, care este impactul pentru elvetieni. Zilele trecute vorbeam cu unul dintre directorii unei banci cu traditie din Geneva, despre impactul asupra oamenilor de rand si, desigur, primul lucru care a iesit la suprafata a fost ca toata lumea acum se grabeste sa schimbe francii in euro si, mai ales, sa contracteze pachete de vacanta in euro. O croaziera care costa 5.000 de euro, adica mai mult de 6.000 de franci acum cateva zile, acum costa doar 5.000 de franci”, spune Carmen Okabe.

Un franc puternic

Si adauga ca „tot mai multi elvetieni trec granita, ca sa profite dublu de perioada de reduceri din Italia, Franta, Germania, si de schimbul avantajos”. „Ce am retinut, si asta ar trebui sa ne dea de gandit si peste hotare, e ca Banca Centrala Elvetiana planuieste pentru zilele urmatoare un curs stabil de 0,9 Franci pentru un euro! Deci, cu inca putina rabdare, vacanta de anul acesta ar putea fi foarte ieftina…Altfel, desigur ca un franc puternic va omori multe din business-urile locale care traiesc din turism…Deja numarul turistilor straini este in scadere, daca trebuie sa platesti 25 de euro pentru o pizza! Si 150 franci/euro pentru o camera single la trei stele. Iar despre exporturile ciocolatei, branzeturilor si ceasurilor elvetiene…nu mai vorbim!”, subliniaza Carmen. Si pentru ca de cativa ani isi imparte timpul intre Elvetia si China, Carmen face si o „apreciere” mai...speciala: „Norocul in toata aceasta afacere e ca yuanul chinezesc s-a apreciat si el in raport cu euro, deci pastreaza aproximativ proportia ratei de schimb din vara cu francul elvetian. Cum in ultima vreme, datorita Acordului Economic Bilateral, China ocupa din ce in ce mai mult spatiu in tranzactiile inter-tari, este cu siguranta interesant de gandit ca va ramane piata de desfacere preferata a Elvetiei, in detrimentul Europei…De fapt, pentru ca Europa nu isi va putea permite produsul elvetian! Oricum, pentru Romania asta nu schimba mare lucru, decat ca poate ar fi momentul sa vizeze exporturi catre piata elvetiana, altfel destul de greu de penetrat.