Imprimare
PDF

CSM sustine ca nu a propus prag la abuzul in serviciu. Florin Iordache vrea redefinirea infractiunii


Consiliul Superior al Magistraturii a precizat ca nu a propus instituirea unui prag valoric ”in cazul vreunei infractiuni”. Anterior, in spatiul public au aparut informatii despre un presupus prag de 50.000 de euro propus de CSM la abuzul in serviciu.
„Consiliul Superior al Magistraturii nu a propus instituirea unui prag valoric in cazul vreunei infractiuni, cu atat mai putin in cazul infractiunii de abuz in serviciu savarsita de functionarii publici sau in cazul infractiunilor de coruptie. Consiliul a inaintat Comisiei speciale comune a Camerei Deputatilor si Senatului pentru sistematizarea, unificarea si asigurarea stabilitatii legislative in domeniul justitiei, un punct de vedere asupra solicitarii Ministerului Finantelor Publice, de modificare a Legii nr.241/2005 privind evaziunea fiscala. In acest cadru s-a urmarit orientarea spre recuperarea prejudiciului si nu preeminenta masurilor punitive”, precizeaza CSM intr-un comunicat.
 
Totodata, CSM a precizat ca a propus o abordare „integrata” a infractiunilor economice savarsite in mediul privat.
 
„In contextul mai larg al dezbaterilor asupra modificarilor Codului penal, Consiliul a propus o abordare integrata a infractiunilor economice, printr-o noua varianta de incriminare a articolului 308 din Codul penal, care reglementeaza exclusiv infractiuni savarsite in mediul privat. Subliniem, asadar, ca varianta de nepedepsire sau de atenuare a pedepsei, propusa de Consiliu, vizeaza anumite fapte savarsite exclusiv de angajatii din mediul privat, iar nu de catre functionarii publici”, a mai precizat CSM.
 
Anterior, Florin Iordache a declarat ca abuzul in serviciu trebuie redefinit fara a exista un prag valoric.
 
„Discutam despre un articol 308 care vizeaza anumite intensitati valorice pentru care e o pedeapsa mai mica sau mai mare. Este deocamdata la acest moment o propunere de la care plecam. Am invitat toate asociatiile profesionale, Ministerul Justitiei si toti cei care sunt interesati sa faca observatii, dar noi consideram ca acel amendament in formularea pe care ne-a propus-o CSM este un amendament care poate fi sustinut, care rezolva multe chestiuni. Nu am discutat inca cum va fi formulat articolul 297, cu abuzul in serviciu. (...) Avem, in acest moment, in ceea ce priveste abuzul in serviciu 14 propuneri cu un prag mai mare sau mai mic. Eu am spus ca este foarte bine ca abuzul in serviciu sa fie redefinit, sa nu aiba prag, pentru ca in momentul in care exista un prag - de ce este 10 lei, de ce nu este 100.000 de euro. Si atunci va fi permanent ideea in societate ca de fapt definitia abuzului in serviciu este facuta pentru o persoana sau alta. De aceea, cred ca in urma dezbaterilor si in urma unei largi consultari a tuturor celor interesati, vom avea o buna definitie a articolului 297″, a afirmat Iordache, marti, dupa sedinta Comisiei parlamentare speciale pentru legile Justitiei.
 
El a precizat insa ca toate amendamentele CSM vor fi sustinute de catre PSD.
 
„Nu stiu ce fac altii, dar noi consideram ca peste CSM nu e nimic. Si atunci, CSM, prin amendamentele propuse, noi consideram ca sunt niste amendamente bune si acest articol 308 in formula aceasta il vom sustine. Acel 50.000 euro, daca va uitati bine, cand discutam despre Codul vamal acea suma si pana acum a existat, deci nu e nimic nou. Toate propunerile pe care CSM le-a facut, le insusim, abuzul in serviciu este ultima infractiune pe care trebuie sa o redefinim tinand cont de decizia Curtii”, a adaugat Iordache, conform Agerpres.
 
Precizarea CSM vine dupa ce in spatiul public au aparut informatii conform carora Consiliul Superior al Magistraturii ar fi propus introducerea unui prag de 50.000 de euro pentru abuz in serviciu, neglijenta in serviciu sau delapidare, in cazul in care faptuitorul acopera prejudiciul pana la sesizarea instantei si nu este functionar public.
 
„Am primit din partea Consiliului Superior al Magistraturii un proiect care vizeaza Legea 241, pentru prevenirea si combaterea evaziunii fiscale. De asemenea, am primit amendamente de la CSM care vizeaza Codul Penal, Art. 308. O sa ascultam punctul de vedere al initiatorilor”, a spus Florin Iordache in timpul sedintei.
 
Informatiile initiale aparute in spatiul public, privind presupusul prag propus de CSM
 
„Potrivit amendamentului propus de CSM si dezbatut marti in Comisie, art. 308 referitor la infractiuni de coruptie si de serviciu comise de alte persoane se completeaza cu patru noi alineate care prevad: (3) In cazul infractiunilor prevazute de art. 295 (delapidarea) (...) impacarea partilor inlatura raspunderea penala; (4) Infractiunile prevazute la art. 295, 297-300 (abuz in serviciu, neglijenta in serviciu, folosirea abuziva a functiei in scop sexual si uzurparea functiei) si 304 (divulgarea informatiilor secrete de serviciu sau nepublice) (...), daca au produs un prejudiciu material, nu se pedepsesc atunci cand valoarea prejudiciului este de cel mult 50.000 de euro, in echivalentul monedei nationale, iar faptuitorul ii acopera pana la momentul sesizarii instantei de judecata. (5) Daca infractiunile prevazute la alin. 4 au produs un prejudiciu material, iar faptuitorul acopera integral prejudiciul cauzat, in cursul urmaririi penale sau al judecatii, pana la ramanerea definitiva a hotararii judecatoresti, limitele prevazute (...) se reduc la jumatate; (6) Dispozitiile alin. 4 si 5 se aplica tuturor peroanelor care au comis impreuna una dintre faptele de la alin. 4, indiferent daca plata a fost efectuata doar de una sau o parte dintre persoane”.