Imprimare
PDF

Constantin Hogea, Primarul din Tulcea, a fost arestat preventiv pentru luare de mita


Constantin Hogea, primarul municipiului Tulcea, a fost arestat preventiv pentru 30 de zile, in urma unei decizii a Tribunalului Galati, transmite Mediafax. Pentru Cornel Georgescu, administratorul unei firme, s-a dispus instituirea controlului judiciar.

Magistratii au admis cererea procurorilor de arestare preventiva pe numele lui Hogea, acesta fiind acuzat de luare de mita si de efectuare de operatiuni financiare ca acte de comert incompatibile cu functia. Cornel Georgescu este acuzat de dare de mita.

Deja dinaintea luarii deciziei, unul dintre avocatii primarului a declarat ca in cazul in care hotararea va fi una nefavorabila, ea va fi atacata pe toate caile.

Valeria Hogea, sotia primarului si administratorul unei societati comerciale, este acuzata in acelasi dosar de complicitate la luare de mita si complicitate la efectuarea de operatiuni financiare ca acte de comert incompatibile cu functia si procurorii au dispus in cazul ei punerea in miscare a actiunii penale si luarea masurii controlului judiciar, pe o perioada de 60 zile.

Procurorii i-au mai pus sub control judiciar pe Valer Constantin Pop si Maria Brudiu, arhitectul sef si, respectiv, secretarul Primariei Tulcea, pentru abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

Potrivit anchetatorilor, in 26 octombrie 2007, Constantin Hogea, Valer Constantin Pop si Maria Brudiu au semnat si au eliberat pentru firma administrata de Cornel Constantin Georgescu o autorizatie de construire a unui bloc de locuinte situat in imediata apropierea unor obiective cu regim special, fara a fi obtinute avizele prealabile de la Ministerul Justitiei si Ministerul Apararii Nationale, conform legislatiei in vigoare.

Astfel, firma respectiva a obtinut dreptul de a construi blocul de locuinte, chiar daca nu erau respectate conditiile legale, si un profit viitor din vanzarea apartamentelor construite. Primarul Constantin Hogea ar fi primit mita un apartament cu trei camere situat in acel imobil, ocupat in prezent de fiica edilului.

"Pentru a disimula primirea apartamentului respectiv si pentru a crea aparenta ca respectivul imobil intra in mod legal in proprietatea inculpatului Hogea Constantin, la aceeasi data, fiica si sotia sa au incheiat cu omul de afaceri un contract de vanzare cumparare, in care au atestat in mod mincinos faptul ca contravaloarea locuintei fusese achitata anterior", mai scriau procurorii in documentele citate.

In plus, de la inceputul acestui an, Hogea, ”uzand de functia pe care o detinea, s-a comportat ca administrator de fapt al unei societati comerciale" care apartine sotiei sale.