Imprimare
PDF

Comisia Iordache a adoptat OUG 90/2018 in forma Guvernului


Comisia speciala parlamentara pentru legile Justitiei, condusa de Florin Iordache, s-a intrunit miercuri pentru a dezbate amendamentele la OUG 90/2018 si 92/2018.
Astfel, Comisia pentru elaborarea Legilor Justitiei a decis sa dea un raport de adoptare OUG 90/2018 privind unele masuri pentru operationalizarea Sectiei pentru investigarea infractiunilor din Justitie.
 
S-au inregistrat 14 voturi “pentru”, iar 6 parlamentari au votat impotriva.
 
Comisia condusa de Florin Iordache a respins toate amendamentele depuse la aceasta ordonanta, majoritatea apartinand Opozitiei, si a adoptat actul normativ in forma venita de la Guvern.
 
Potrivit ordinii de zi, membrii comisiei urmeaza sa aiba dezbateri asupra propunerilor si amendamentelor la Ordonanta de urgenta nr. 92/2018 pentru modificarea si completarea unor acte normative in domeniul Justitiei.
 
In 19 octombrie, Comisia de la Venetia a adoptat, cu unele amendamente, opinia preliminara cu privire la cele trei proiecte de modificare a legilor Justitiei, asupra carora presedintele Klaus Iohannis a cerut opinia acestui organism, respectiv modificarea Legii 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, a Legii 304/2004 privind organizarea judiciara si a Legii 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii.
 
Comisia de la Venetia considera ca aceste trei proiecte, intre timp promulgate, intrate in vigoare si modificate prin Ordonanta de urgenta nr. 92/2018, vor avea efecte negative asupra eficientei, calitatii si independentei sistemului judiciar, cu consecinte negative asupra luptei impotriva coruptiei.
 
Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, anunta atunci ca ordonanta de urgenta privind aceste legi va fi transmisa in mod formal catre Comisia de la Venetia pentru emiterea unui aviz. Toader spunea ca una dintre recomandarile Comisiei de la Venetia este de a se abroga prevederea referitoare la pensionarea anticipata a magistratilor.