Imprimare

Ce modificari au fost votate de comisia Iordache in Justitie. Misiunea finala: Codul Penal


Comisia speciala pentru modificarea legilor Justitiei a votat ca presedintele Romaniei sa fie exclus din procedura de numire a conducerii Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ).
Astfel, atributiile de revocare si numire ii revin Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).
 
Articolul la Legea 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii prevede ca CSM primeste atributii de numire si revocare a conducerii ICCJ, iar presedintele Romaniei este eliminat din procedura si se va corela cu Legea 303/2004 privind statutul magistratilor, unde se va propune eliminarea presedintelui Romaniei din procedura de numire a conducerii ICCJ.
 
Florin Iordache, fostul ministru al Justitiei, s-a asigurat inca de dimineata ca PSD si ALDE au majoritate in Comisie: i-a inlocuit pe parlamentarii absenti cu alti colegi aflati la Palatul Parlamentului, chiar daca acestia sunt specializati in alte domenii.
 
Astfel, a ajuns sa voteze modificari importante in Justiei, spre exemplu, Liviu Pop, de meserie profesor de matematica si fost ministru al Educatiei. Nu a luat deloc parte la dezbateri, dar a votat fiecare amendament asa cum a decis partidul.
 
Astfel, a fost adoptata fara emotii si cea mai controversata modificare: eliminarea presedintelui Romaniei din procedura numirii conducerii Inaltei Curti de Casatie si Justitie. Punctul de vedere al opozitiei a fost ignorat total.
 
In prezent, seful statului este cel care numeste presedintele si vicepresedintii Inaltei Curti de Casatie si Justitie, e drept, la propunerea plenului CSM. PSD si ALDE considera, insa, ca acest drept legal al presedintelui este, de fapt, o imixtiune politica in actul de justitie, asa ca l-au scos din procedura.
 
La sedinta de luni, Florin Iordache nu s-a contrazis doar cu opozitia. Mari batai de cap i-a dat tocmai colegul sau de partid, Serban Nicolae. Senatorul PSD a depus amendamente, tarziu in noapte, si a provocat furia lui Iordache.
 
Florin Iordache, presedintele Comisiei speciale: “Mi se pare normal ca domnul Serban Nicolae lucreaza noaptea si a venit si ne da teme, sa spunem si cand ne-a dat aceste teme. Au fost depuse aseara la ora 23.”
 
Serban Nicolae, senator PSD: “Puteam sa fiu si membru UDMR, tot la fel as fi facut propunerile.”
 
Sedinta Comsiei speciale va continua marti. Puterea vrea sa modifice rapid cele trei legi ale Justitiei, astfel incat votul in plen sa sa dea cat mai curand. Misiunea lui Florin Iordache nu se va termina, insa. Comisia pe care o conduce va rescrie si Codul Penal.