Imprimare
PDF

Ce contine zapada neagra si cat de mult ne afecteaza. Avertismentul CE pentru Romania


Mormanele de zapada neagra ramase pe strazile Bucurestiului ne arata cat de poluata este aceasta Capitala care se vrea europeana.
Organizatiile pentru protectia mediului atrag atentia ca zapada este plina de particule fine care contin metale grele, extrem de daunatoare pentru sanatate. Desi Comisia Europeana ne-a avertizat in nenumarate randuri ca este obligatoriu sa reducem poluarea, autoritatile nu au luat masuri.
 
Asa ca Romania poate fi amendata cu pana la 200.000 de euro pe zi.
 
Zapada neagra din Bucuresti scoate si mai tare in evidenta cat de mizerabile sunt strazile si trotuarele.
 
Dan Trifu, Eco-Civica: ”Numai aceasta poluare imi afecteaza peste 2.000 de metri cubi de apa potabila. Deja este numai noroi, numai namol, de fapt, in jurul ei. Este un namol extrem de poluat, este incarcat cu compusi chimici foarte periculosi, de la plumb, uleiuri, hidrocarburi si toate acestea se duc in Dambovita si in panza freatica.”
 
Aceste particule fine provin din emisiile generate de industrie, incalzirea locuintelor, dar mai ales din trafic.
 
Dan Trifu, Eco-Civica: ”Aceasta zapada, cand cade, spala atmosfera. In atmosfera este vestitul PM10, particule in suspensie cu dimensiunea de 10 micromi. Aceste dimensiuni sunt extrem de periculoase pentru om, iar UE ne-a bagat in infrigement pentru acest PM10, pentru ca avem depasiri foarte mari. Cand ploua sau ninge, zapada colecteaza din atmosfera si aduce la sol aceste particole. Ele sunt foarte nocive si trebuiesc indepartate cat mai repede.”
 
Nu ca ar mai fi fost nevoie, dar iata inca o dovada ca Bucurestiul este extrem de poluat. 70 la suta din noxele din aer pot fi puse pe seama autoturismelor, iar in Capitala circula in fiecare zi aproximativ 1,5 milioane de masini. Asa se face ca in Bucuresti exista 400 de tone de praf pe kilometru patrat.
 
In mod normal, mormanele de zapada ar trebui adunate imediat dupa ninsoare si duse in statii de decantare. Autoritatile nu spun insa ce fac cu ea.
 
Oana Neneciu, Ecopolis: ”E o situatie pe care noi o tot semnalam de vreo 7 ani. In Bucuresti nu mai exista nicio statie de masurare a calitatii aerului care sa fie functionala si care sa ne dea date valide. In momentul de fata, nici macar nu putem sa estimam cat de poluat este aerul in Bucuresti. Putem doar sa ne uitam la zapada sau la geamuri.”
 
Cel mai recent avertisment de la Uniunea Europeana a venit luna trecuta, cand ministrul mediului Gratiela Gavrilescu a fost la Bruxelles. Iar masurile nu pot fi luate peste noapte. Ar fi trebuit ca in ultimii ani primaria sa planteze copaci, sa construiasca piste pentru biciclete si sa limiteze accesul automobilelor in centru. Pentru ca poluarea nu a fost redusa, pe langa amenzi de milioane de euro, riscam sa ne si imbolnavim. Particulele nocive pot cauza astm, afectiuni cardiovasculare ori cancer pulmonar.