Imprimare
PDF

CCR a admis ca exista un conflict constitutional intre Parlament si Inalta Curte


Curtea Constitutionala a admis faptul ca exista un conflict juridic intre Parlamentul Romaniei si Inalta Curte de Casatie si Justitie pe tema completelor de 5 judecatori.
Curtea Constitutionala a Romaniei a luat aceasta decizie dupa ce premierul Viorica Dancila s-a plans ca instanta suprema nu ar respecta legea. Ba chiar ca ICCJ ar fi decis sa amane aplicarea noii legi de organizare judiciara, 304/2004.
 
“Fals!”, a sustinut presedinta Inaltei Curti, care s-a confruntat cu secretarul general al guvernului, fostul judecator CCR Toni Grebla.
 
Acum, insa, dupa decizia Curtii Constitutionale, Inalta Curte de casatie si Justitie va trebui sa aleaga completele de judecatori conform prevederilor noii legi.
 
De asemenea, va suferi modificari inclusiv completul care judeca dosarul angajarilor fictive, in care presedintele PSD, Liviu Dragnea, a fost condamnat in prima instanta la 3 ani si 6 luni de inchisoare cu executare.
 
Presedintele CCR, Valer Dorneanu, a explicat la finalul sedintei ca Instanta suprema a dat mai multe hotarari incepand cu anul 2014, potrivit carora erau desemnati prin tragere la sorti doar patru membri ai completelor de 5. Urmeaza ca Inalta Curte sa ia de indata masurile necesare pentru constituirea completurilor de 5, in sensul desemnarii prin tragere la sorti a tuturor membrilor acestor completuri, a mai spus Dorneanu.
 
Completurile de 5 judecatori in materie penala de la Instanta suprema au pe rol dosare importante, in care sunt judecati, printre altii, pe langa Liviu Dragnea, liderul ALDE, Calin Popescu-Tariceanu, omul de afaceri Sebastian Ghita si fostul judecator de la CCR Toni Grebla.
 
De altfel, presedintele PSD a deschis la Curtea de Apel Bucuresti, in contencios, un proces impotriva Inaltei Curti de Casatie si Justitie, in care a reclamat nelegalitatea constituirii completurilor.
 
Demersul la CCR a fost sustinut in fata instantei de contencios constitutional de actualul Secretar General al Guvernului, Toni Grebla, care a spus ca Instanta Suprema nu ar respecta legislatia in privinta compunerii acestor complete speciale care sunt complete de control judiciar (instante de apel, de pilda). Si ca acest lucru nu s-ar intampla doar de cand au fost modificate legile justitiei, implicit Legea de Organizare Judiciara, ci chiar de 4 ani.
 
Un repros pe care, de altfel, chiar presedinta Inalte Curti l-a respins in mod categoric, spunand ca este foarte straniu ca, pana acum, desi se vorbeste de 4 ani de pretinse incalcari si nerespectari ale legislatiei, nimeni nu a facut un demers oficial prin care sa conteste compunerea acestor complete speciale.
 
Singurul care, pana in acest moment, a ridicat critici in mod oficial este presedintele PSD, Liviu Drangea. Cel care a si adus aceasta problema, mai ales in fata instantei de contencios administrativ de la Curtea de Apel Bucuresti.
 
De la ce a pornit sesizarea la CCR
 
Intr-o parte s-au aflat cei care afirmau ca, in mod normal, odata cu schimbarile aduse legilor justitiei, aceste complete trebuiau sa fie alcatuite din magistrati trasi la sorti.
 
De cealalta parte, Instanta Suprema a sustinut ca aceste complete, care exista deja de la inceputul anului, trebuie sa se infiinteze pana in ianuarie 2019, iar, in acest complete, doar patru membri sunt trasi la sorti, cel de-al cincilea fiind membru de drept. Vorbim fie de presedintele Inaltei Curti, fie de presedintele Instantei Supreme.
 
La inceputul lunii septembrie, Colegiul de conducere al Inaltei Curti de Casatie si Justitie a decis sa nu aplice noile prevederi ale Legii 304/2004 in legatura cu alegerea completurile de cinci judecatori.
 
Sefa Instantei supreme, Cristina Tarcea, declara pe 25 septembrie ca legea care modifica Legea 304/2004 nu are dispozitii tranzitorii, care sa impuna, pentru anul 2018, tragerea la sorti a completelor de cinci judecatori, ea urmand sa fie aplicata din ianuarie 2019.
 
Pe 2 octombrie 2018, Curtea Constitutionala a fost sesizata de catre prim-ministru cu o ’cerere de solutionare a unui conflict juridic de natura constitutionala intre Parlamentul Romaniei, pe de o parte, si Inalta Curte de Casatie si Justitie, pe de alta parte.
 
Liviu Dragnea declara, la un post de televiziune, ca se urmareste sa fie „bagat la puscarie” de un complet de la ICCJ facut cu incalcarea legii si ca a vorbit cu ministrul Justitiei, Tudorel Toader, sa faca demersuri in legatura cu desemnarea completelor de 5 judecatori de la ICCJ.
 
„Vor sa ma bage la puscarie cu un complet facut cu incalcarea legii. Legea spune ca presedintii completurilor sunt repartizati aleatoriu. ICCJ a adoptat o decizie prin care legea intra in vigoare de la 1 ianuarie 2019. De ce? Ca sa desemneze doua complete nelegal. Vom contesta, sigur, dar tot la ei”, a spus Dragnea.
 
Presedinta ICCJ Cristina Tarcea a raspuns acuzatiilor presedintelui PSD conform carora la instanta suprema nu se respecta legea, cu referire la reglementarea completurilor de cinci judecatori, afirmand ca la Inalta Curte se respecta legea si in tara asta sunt judecatori care respecta legea cu orice risc.