Imprimare
PDF

Carmen Dan trimite comisiei de aparare raportul clasificat despre interventia brutala a jandarmilor


Ministrul Administratiai si Internelor Carmen Dan a declarat ca va povesti tot ce stie despre interventia brutala a fortelor de ordine la protestele din 10 august, marti, in comisia de aparare din Senat.
Totodata, Carmen Dan a  precizat ca membrii acestei comisii vor primi in cursul zilei de luni raportul secret referitor la actiunea jandarmilor.
 
Intrebata de jurnalisti, la sediul MAI, daca i s-a cerut demisia din functia de ministru la sedinta CEX a PSD de la Neptun, Carmen Dan a refuzat sa dea detalii.
 
”Astfel de raspunsuri nu se pot da pe scarile ministerului. Voi clarifica tot ceea ce este de clarificat intr-un cadru institutional, asa cum este normal. Si un astfel de cadru poate fi maine, la comisia de aparare din Senat, unde sunt invitata incepand cu ora 14.30.
 
Va asigur ca acolo avem toata disponibilitatea sa raspundem tuturor intrebarilor.
 
Referitor la comisia de aparare si acel cadru institutional, mai vreau sa fac o precizare. Astazi va ajunge la cele doua comisii raportul clasificat despre care am vorbit si e important sa fac aceasta precizare, pentru ca imediat dupa prezenta noastra din comisia de aparare de la Camera Deputatilor, Parchetul Militar a solicitat acest raport, pe care evident ca l-am pus la dispozitie.” - a spus ministrul Carmen Dan.
 
Uniunea Salvati Romania a solicitat “declasificarea de urgenta (...) in termen de 24 de ore” a raportului prezentat de ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, cu privire la evenimentele din 10 august, precizand ca, in caz contrar, va ataca decizia in instanta.
 
Raportul privind evenimentele din 10 august este clasificat secret de serviciu intrucat unele informatii din cuprinsul sau vizeaza date pe care MAI le-a solicitat celorlalte institutii din domeniul securitatii nationale, a declarat, in august, ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan.
 
Lantul contrazicerilor in cazul protestului de pe 10 august. Speranta Cliseru si Carmen Dan au fiecare propria varianta
 
Prefectul Capitalei, Speranta Cliseru, a recunoscut public ca a semnat ordinul de evacuare a protestatarilor de la mitingul diasporei din Piata Victoriei dupa 12 noaptea, mult dupa ce actiunea avusese deja loc.
 
Ea i-a contrazis astfel inca o data pe Carmen Dan, ministrul de Interne, si pe coordonatorul jandarmilor din Piata, care au sustinut ca aprobarea scrisa a venit mai devreme.
 
Prefectul ar fi trebuit sa dea explicatii in fata parlamentarilor din Comisia de Aparare a Senatului, care nu au venit insa toti la serviciu.
 
Si coordonatorul jandarmilor, Laurentiu Cazan, a sustinut ca ordinul de interventie a fost semnat in jurul orei 20:00. Jandarmii au evacuat protestarii din Piata Victoriei la ora 23:11.