Imprimare
PDF

Carmen Dan, despre declasificarea dosarului privind protestele: ”Procurorul general tot cere. Sa ceara”


Ministrul de Interne Carmen Dan afirma ca cererea procurorului general al Romaniei referitoare la declasificarea unor documente referitoare la interventia jandarmilor pe 10 august este in prezent analizata de o comisie din MAI.
”Nu sunt documente asupra carora poate dispune ministrul declasificarea, insa si aceasta cerere a procurorului general este in analiza unei comisii din cadrul ministerului si bineinteles ca daca acea comisie va dispune in sensul declasificarii partiale a unor date din raport sau din celalalte documente puse in dosar vom proceda in consecinta.” - a spus ministrul de Interne.
 
Intrebata de jurnalisti cand vor fi declasificate aceste documente, Carmen Dan a refuzat sa dea un termen exact, insa s-a aratat putin iritata de solicitarea procurolului general al Romaniei, Augustin Lazar.
 
De asemenea, ea a spus ca o instanta ar putea declasifica aceste documente in regim de urgenta.
 
”Procurorul general tot cere. Nu-i nicio problema, poate sa ceara, noi vom raspunde de fiecare data si-am mai spus ca n-a fost nicio cerere a Parchetului militar care sa fie amanata sau sa intampine greutati din partea conducerii ministerului.
 
Am si expus toate demersurile pe care le-am facut in asa fel incat sa nu ne acuze nimeni ca prejudiciem sau ingreunam ancheta.
 
Referitor la declasificare, cred ca este indeajuns sa ne uitam in codul penal. Avem un articol acolo care spune foarte clar ca instanta este cea care decide declasificarea de urgenta atunci cand considera ca informatii esentiale sunt utile cercetarii judiciare si poate dispune in sensul declasificarii totale, declasificarii partiale sau trecerea la alt nivel de declasificare.” - a spus Carmen Dan.
 
In urma cu o saptamana, procurorul general Augustin Lazar spunea ca documentele solicitate in ancheta privind violentele din 10 august din Piata Victoriei nu au fost inca desecretizate si ca procurorii continua sa solicite si alte acte si asteapta declasificarea lor.
 
“Nu putem face niciun fel de afirmatii pana nu vor prezenta colegii care instrumenteaza acest dosar”, a spus Augustin Lazar, intrebat daca exista jandarmi pusi sub acuzare in dosarul privind violentele din 10 august.
 
Intrebat daca mai exista documente pe care procurorii le-au cerut si nu le-au primit, Lazar a raspuns: “Mereu sunt documente care sunt solicitate pentru a se clarifica... Din pacate, nu au fost desecretizate, trebuie declasificate”.
 
El a spus ca cercetarile sunt, intr-adevar, mai dificile din aceasta cauza, dar “pana la urma” documentele vor fi declasificate.
 
Numarul plangerilor inregistrate in dosarul violentelor de la mitingul din 10 august din Piata Victoriei a ajuns la 763, anunta Parchetul General in urma cu o saptamana.
 
Procurorii Parchetului de pe langa Judecatoria Sector 1 Bucuresti au deschis un dosar penal si fac cercetari dupa ce 169 de jandarmi dintre cei care au participat la protestul din 10 august au reclamat ca au fost agresati fizic si moral. Activitatile de cercetare au fost delegate catre organele de politie din cadrul Directiei Generale de Politie a Municipiului Bucuresti.