Imprimare
PDF

Boala ascunsa societatii din cauza prejudecatilor. 100.000 de romani nu isi declara aceasta afectiune


In Romania sunt peste 300.000 de pacienti cu epilepsie, insa numai 200.000 primesc tratament rambursat prin Casa de Asigurari de Sanatate, in timp ce restul isi cumpara singuri medicamente pentru a-si ascunde boala, spun specialistii.
“Avem in Romania peste 300.000 de pacienti cu epilepsie, stim sigur ca 200.000 primesc tratament rambursat prin Casa de Asigurari si stim ca sunt poate 100.000 de pacienti care isi cumpara tratamentul pentru ca isi ascund boala, in principal din cauza intolerantei fata de aceasta categorie de bolnavi”, a afirmat medicul Ioana Mindruta, coordonatorul Subprogramului national pentru tratamentul epilepsiei farmaco-rezistente, luni, intr-o conferinta de presa organizata de Asociatia Pacientilor cu Epilepsie din Romania si Revista Politici de Sanatate, cu ocazia Purple Day - Ziua Mondiala a Epilepsiei.
 
Ea a explicat ca epilepsia are multiple cauze, care de cele mai multe ori incep foarte devreme in timpul vietii si pot dura intreaga viata, scrie Agerpres. Majoritatea pacientilor isi controleaza boala cu medicatie si despre acestia de cele mai multe ori se stiu foarte putine lucruri, pentru ca nu au niciodata crize in public, pentru ca sunt, in general, integrati social.
 
Potrivit acesteia, in jur de 30% dintre pacientii cu aceasta afectiune nu pot controla boala prin tratament. “Cei care nu o pot controla pentru ca boala este rezistenta la tratament au o problema uriasa in a-si desfasura viata, in a fi tratati la fel ca noi, toti ceilalti”, a adaugat Mindruta.
 
In conferinta, ministrul Sanatatii, Sorina Pintea, a declarat ca va face tot ce ii sta in putinta sa rezolve cat mai multe dintre problemele pe care le au bolnavii de epilepsie pentru a nu mai fi stigmatizati, precizand insa ca o crestere a alocarilor de bani pentru acest domeniu va putea fi posibila dupa rectificarea bugetara.
 
Vulcanescu (CNAS): Majoritatea persoanelor cu epilepsie pot duce o viata normala, dar trebuie ajutate
 
Majoritatea persoanelor cu epilepsie pot duce o viata normala, dar trebuie ajutate in acest sens nu doar de medici, ci si de oamenii din jur, a afirmat, luni, presedintele CNAS, Razvan Vulcanescu, cu ocazia Purple Day.
 
In fiecare an, pe 26 martie, este marcata Ziua Internationala a Luptei impotriva Epilepsiei.
 
Potrivit presedintelui CNAS, respingerea sau chiar blamul social nu fac altceva decat sa creeze anxietate si depresie pentru persoanele cu epilepsie, care vor agrava starea in care acestea se afla.
 
“Trebuie sa intelegem cu totii ca avem fiecare o responsabilitate fata de aceste persoane”, a spus Vulcanescu, potrivit unui comunicat de presa transmis de CNAS.
 
Conform sursei citate, in Romania, CNAS finanteaza medicamentele si serviciile medicale necesare persoanelor cu epilepsie.
 
Specialistii subliniaza ca un stil de viata sanatos, cu un program regulat, cu evitarea alcoolului, surmenajului si emotiilor intense pot duce la diminuarea frecventei aparitiei crizelor epileptice.
 
Epilepsia este definita ca o tulburare a activitatii electrice din interiorul creierului uman, care conduce la aparitia unor crize repetate in care persoana respectiva poate avea manifestari convulsive.
 
Din cauza acestor manifestari, uneori infricosatoare, de-a lungul secolelor, persoanele cu epilepsie au fost privite cu teama superstitioasa de cei din jur si chiar si astazi sunt tinta atitudinilor negative, discriminatorii, precizeaza CNAS.
 
La ora actuala, in lume, circa 50 de milioane de persoane au aceasta afectiune, conform estimarilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii. Exista mai multe tipuri de epilepsie, in functie de cauze, dar in sase din zece cazuri etiologia bolii ramane necunoscuta. In cazul afectiunii cu cauze cunoscute, tratarea acestora inlatura si crizele epileptice. In cazul bolii cu cauze necunoscute, crizele pot fi tinute sub control cu tratament medicamentos anticonvulsiv.
 
“Ziua in care se poarta violet in solidaritate cu persoanele afectate de epilepsie - Purple Day - este una din cele mai emotionante manifestari mondiale de sprijin si sustinere pentru cei aflati in suferinta. In urma cu 10 ani, o fetita din Canada diagnosticata cu epilepsie, Cassidy Megan, si-a dorit sa creeze aceasta zi de constientizare a bolii pentru a le transmite celorlalti cu aceeasi afectiune ca nu sunt singuri pe lume. Intre timp, Cassidy a crescut, iar Purple Day a devenit o manifestare internationala marcata in peste 100 de tari, inclusiv in Romania”, se mai arata in comunicatul CNAS.