Imprimare
PDF

BNR va cere bancilor sa anunte in ofertele de economisire unde sunt garantate depozitele

calc.bani.jpg
Banca Nationala a Romaniei va solicita bancilor sa publice in ofertele privind produsele de economisire unde sunt garantate depozitele constituite, pentru a evita eventuale neclaritati ulterioare, a declarat joi guvernatorul
target="_blank">BNR, Mugur Isarescu.

"Vom discuta in Consiliul de Administratie, va spun in avans, si vom introduce un regulament, in care fiecare depozitar sa ia cunostinta, fie ca sunt banci cu capital romanesc, fie ca sunt sucursale. Sa fie un asterisc in care sa spuna: depozitul este garantat la ....", a afirmat Isarescu.

Guvernatorul BNR a explicat ca cele doua bancile cu capital cipriot prezente pe piata romaneasca reprezinta doar 1,3% din activele sistemului financiar bancar, iar in cazul Marfin Bank Romania, al carei actionar majoritar este Popular Bank of Cyprus, banca in lichidare, depozitele constituite sunt in intregime garantate de Fondul de Garantare al Depozitelor Bancare.

In Romania, potrivit datelor Fondului de Garantare a Depozitelor Bancare, la finele anului trecut populatia avea constituite la cele 32 de bancile participante la schema de garantare depozite in valoare totala de 115,4 miliarde lei, noteaza Mediafax.