Imprimare
PDF

BNR a respins preluarea Bancii Romanesti de catre OTP Bank


Tranzactia prin care OTP Bank Romania urma sa preia Banca Romaneasca de la National Bank of Greece a fost respinsa de Banca Nationala a Romaniei. Aprobrea cererii de autorizare de catre banca centrala era conditie legala esentiala, au declarat surse din piata.
Este pentru prima data cand BNR se opune unei tranzactii agreate intre parti in procesul de consolidare inceput dupa criza. Tranzactia primise deja avizul Consiliului Concurentei.
 
Cele doua parti au asteptat o perioada neobisnuit de indelungata pentru obtinerea avizului BNR si delegatia OTP Bank venita de la Budapesta la Bucuresti la inceputul lunii martie nu a reusit sa convinga banca centrala sa dea unde verde tranzactiei.
 
Decizia de respingere a tranzactiei poate fi contestata de OTP doar intr-o procedura cu Banca Nationala, aducand in fata Consiliului de Administratie al BNR lamuriri sau noi elemente, cum ar fi, spre exemplu, unele legate de capital.
 
OTP Bank Romania a anuntat, la jumatatea anului trecut, ca a semnat un acord cu Banca greceasca National Bank of Greece (NBG) privind achizitionarea pachetului de actiuni detinute la Banca Romaneasca, de 99,28%.
 
Pentru a putea fi finalizata, tranzactia trebuie sa obtina aprobarea Bancii Nationale a Romaniei (BNR).
In urma finalizarii achizitiei, cota de piata a OTP Bank Romania (OBR) va creste la aproape 4%, fata de 2,09% cat este in prezent, urcand astfel pe locul 8 in topul bancilor din Romania. Banca Romaneasca este a 14-a cea mai mare banca din Romania, cu o cota de piata de 1,62%.
 
”Lucram impreuna ca sa ne asiguram ca fuziunea are un impact pozitiv asupra clientilor ambelor banci. Acest lucru nu implica doar un acces mai facil la sucursalele bancii, dar si imbunatatirea calitatii serviciilor. Ne asteptam ca finalizarea tranzactiei financiare sa aiba loc la inceputul anului 2018, dupa validarea acesteia de catre autoritatile competente”, declara, anul trecut, László Wolf, director general adjunct al diviziei comerciale a OTP Bank.
 
“Clientii Bancii Romanesti nu sunt afectati in niciun fel de aceasta tranzactie. In momentul de fata, conditiile contractuale raman neschimbate. OTP Bank Romania doreste sa puna si la dispozitia clientilor Banca Romaneasca oferta din cadrul programului de conversie a creditelor in CHF. Incheierea financiara a tranzactiei va avea loc la inceputul anului 2018. OTP Bank Romania si Banca Romaneasca vor face tot posibilul pentru a asigura o integrare lina”, a mai anuntat reprezentantul OTP Bank.
 
National Bank of Greece (NBG), a doua mare banca din Grecia, a anuntat, la inceputul lunii iulie 2017, ca este aproape de vanzarea activelor din Romania, Serbia si Cipru, pentru a finaliza planul de restructurare convenit cu autoritatile europene.
 
Ca si alte banci elene, NBG vinde active si subsidiare din strainatate pentru a se concentra pe activitatile din Grecia, iar cu fondurile obtinute isi consolideaza capitalul si lichiditatile.
 
Cumparatorul subsidiarei din Romania, care are o retea de 110 sucursale si pe care NBG o detine in totalitate, va rambursa si un imprumut de 550 de milioane de euro contractat de Banca Romaneasca de la NBG.
 
OTP Bank ofera servicii financiare universale pentru aproximativ 13 milioane de clienti din noua tari, prin intermediul unei retele teritoriale de peste 1300 de unitati, ATM-uri si canale electronice.