Imprimare
PDF

Avertizare ANM. Cod galben de ninsori, viscol, lapovita si ploi pentru jumatate din tara


ANM a emis o avertizare cod galben de ploi si ninsori, valabila in intervalul 24 ianuarie ora 04:00, 25 ianuarie, ora 14:00, in 25 de judete, inclusiv in Bucuresti.
”Fenomene si zone vizate: precipitatii abundente: ploi, lapovita si, mai ales la altitudini de peste 1500 m, ninsori si viscol in zona Muntilor Banatului, in Carpatii Meridionali si Carpatii de Curbura In zona Muntilor Banatului, in Carpatii Meridionali si Carpatii de Curbura vor fi precipitatii abundente, astfel incat in intervalul mentionat se vor acumula cantitati in general de 25…50 l/mp. Acestea vor fi predominant sub forma de ninsoare mai ales la altitudini de peste 1500 m, unde si vantul va avea intensificari cu rafale de 60…80 km/h, viscolind si troienind zapada.
 
La altitudini mai joase, precipitatiile vor fi in special sub forma de ploaie si lapovita, favorizand topirea stratului de zapada. Fenomene si zone vizate: predominant ninsori local insemnate cantitativ, strat nou de zapada consistent, intensificari temporare ale vantului in cea mai mare parte a Moldovei si in zona Carpatilor Orientali
 
In judetele Bacau, Neamt, Iasi, Suceava, Botosani si in zona Carpatilor Orientali vor fi perioade in care va ninge, local insemnat cantitativ si se va depune strat nou de zapada consistent. In judetele Vaslui si Vrancea vor fi precipitatii mixte ce vor favoriza formarea poleiului.
 
Local si temporar vantul va avea intensificari cu viteze in general de 40...55 km/h si peste 70 km/h la munte, viscolind si spulberand zapada. Fenomene si zone vizate: ploi insemnate cantitativ in nordul si vestul Olteniei si in nordul Munteniei; intensificari ale vantului si polei in centrul si nord-estul Munteniei si in sud-estul Moldovei. 
 
Temporar vor fi precipitatii mai ales sub forma de ploaie in regiunile sudice si sud-estice, unde se vor acumula cantitati de apa cuprinse in general intre 10 si 25 l/mp. In nordul si vestul Olteniei, precum si in nordul Munteniei acestea vor fi de 25…50 l/mp, determinand topirea stratului de zapada, in special in zona deluroasa a Olteniei.
 
In centrul si nord-estul Munteniei si in sud-estul Moldovei vor fi intensificari ale vantului cu rafale de 50...70 km/h si se va semnala polei.
 
Nota: In restul teritoriului, trecator si pe arii restranse, se va depune polei si se vor semnala intensificari ale vantului. Precipitatii, local insemnate cantitativ in jumatatea de sud a tarii, vor fi si in zilele de la sfarsitul saptamanii”, se arata in mesajul ANM.