Imprimare
PDF

Avertismentul Politiei Romane: Daca primiti acest mesaj, este important sa stiti ca este o frauda


Politia Romana nu solicita efectuarea de transferuri online pentru recuperarea de date.
Avertizeaza, de asemenea, ca politistii specializati in combaterea criminalitatii informatice au fost sesizati despre desfasurarea unei campanii prin care se incearca fraudarea victimelor prin sisteme informatice in numele Politiei.
 
“Daca primiti un astfel de mesaj, este important sa stiti ca este o frauda si sa nu dati curs cererii! Sesizati Politia daca aveti calculatorul criptat sau daca ati platit. Politia Romana va recomanda sa nu platiti suma ceruta pentru decriptarea fisierelor, in cazul in care calculatorul este virusat, intrucat de cele mai multe ori nu veti recapata fisierele. Anuntati de indata Politia in cazul in care sunteti victime ale unor astfel de atacuri”, se arata intr-un comunicat al IGPR.
 
Potrivit sursei citate, este bine sa se faca back-up-uri regulate ale datelor stocate pe sistemul informatic, mentinerea sistemului updatat si instalarea unui antivirus.
 
De asemenea, nu trebuie deschis niciodata un atasament primit de la o persoana necunoscuta sau un link neobisnuit primit pe retelele de socializare.
 
Proiectul ‘No More Ransom’ a fost lansat in iulie 2016 de politia nationala olandeza si Europol, institutia de combatere a criminalitatii la nivelul Uniunii Europene, cu scopul de a creste nivelul de colaborare dintre sectoarele public si privat in lupta contra ‘ransomware’.
 
Pe www.nomoreransom.org, utilizatorii pot afla informatii suplimentare despre ‘ransomware’ si modul in care se pot feri de aceasta amenintare.
 
In urma acestui demers, ce are ca scop lupta contra ‘ransomware’, Politia Romana si DIICOT au devenit parteneri asociati ai proiectului ‘No More Ransom’.
 
Totodata, in operatiunea Bakovia - decembrie 2017, politistii Directiei de Combaterea a Criminalitatii Organizate si procurorii DIICOT au efectuat 7 perchezitii la persoane banuite ca ar fi infectat numeroase calculatoare cu programe malitioase si ar fi cerut recompense pentru decriptarea fisierelor afectate.
 
Actiunea s-a desfasurat in comun cu agentii internationale precum Europol, FBI si National Crime Agency. Este primul caz din lume in care s-a reusit arestarea unor persoane banuite de ‘ransomware’.