Imprimare
PDF

Autoritatile promit peste 100 km noi de autostrada in 2019. Ploiesti-Brasov, cu taxa


Compania Nationala pentru Administrarea Infrastructurii Rutiere intentioneaza ca in 2019 sa dea in folosinta 118 kilometri de autostrada. Insa mult asteptata sosea de viteza Pitesti - Sibiu nu se afla pe lista.
Anul acesta abia daca va fi desemnat constructorul. Nu pornesc lucrarile nici la autostrada Ploiesti - Brasov, extrem de necesara.
 
Pe 15 ianuarie, CNAIR se va intalni cu reprezentantii constructorilor pentru a afla cati kilometri de autostrada planuiesc sa termine in acest an. Deocamdata, oficialii Companiei de Administrare a Infrastructurii Rutiere cred ca ar putea fi bucatile de autostrada dintre Sebes si Aiud, Cosevita si Soimus, o localitate de langa Deva, dar si tronsonul dintre Iernut si Campia Turzii.
 
Alin Serbanescu, purtatorul de cuvant al CNAIR: “Aceste loturi insumate ar da 18 km, dar repet, asteptam aceasta discutie franca si fara ocolisuri cu constructorii pentru a sti pe ce mizam. Nu noi promitem, noi transmitem public ceea ce ne promit si noua constructorii”
 
Insa nici in acest an nu vor porni lucrarile la una dintre cele mai asteptate autostrazi, Sibiu-Pitesti. In luna martie vor fi desemnati castigatorii licitatiei pentru transoanele Sibiu si Boita si Curtea de Arges - Pitesti. Iar pentru Boita si Curtea de Arges, pana la sfarsitul anului.
 
Desemnarea castigatorului:
Sibiu - Boita, 14,15km - martie 2019
Boita - Cornetu, 34,33km - decembrie 2020
Cornetu - Tigveni, 35,30km - decembrie 2020
Tigveni - Curtea de Arges, 9,86km - decembrie 2020
Curtea de Arges - Pitesti, 30,35km - martie 2019
 
Dupa ce vor fi desemnati, constructorii au la dispozitie un an sa-si faca proiectul de executie a primei autostrazi din Romania care va traversa muntii.
 
“Este exclus sa incepem constructia in acest an, este perioada de proiectare care este de 12 luni. Orice graba in fazele de proiectare poate aduce probleme in fazele de executie”, spune purtatorul de cuvant al CNAIR.
 
In ceea ce priveste a doua autostrada construita prin munti, foarte asteptata de romani, nu sunt prea multe vesti. De Ploiesti- Brasov se ocupa Comisia Nationala de Prognoza care a anuntat la sfarsitul anului ca la licitatie s-au inscris 5 investitori, doi din China si 3 din Europa. Teoretic la sfarsitul lunii ianuarie ar trebui desemnat un castigator.
 
Ion Ghizdeanu, presedintele Comisiei Nationale de Strategie si Prognoza: “Am vrea in ianuarie. Termenul de executie poate fi si 2022.”
 
Oficialii sustin ca autostrada Ploiesti - Brasov va fi cu taxa si va costa 1.36 miliarde de euro. Soferii ar putea plati 6 euro pe suta de kilometri.