Imprimare
PDF

Audierea Adinei Florea, candidatul ministrului Justitiei la sefia DNA, amanata. CSM vrea sa lamureasca legatura cu Valcov


Adina Florea, propunerea ministrului Justitiei, Tudorel Toader, pentru ocuparea functiei de procuror-sef al DNA, urmeaza sa sustina, joi, interviul in fata Sectiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, anunta Agerpres.
UPDATE Votul in CSM a fost de 4 la 2 in favoarea amanarii, audierea urmand sa aiba loc in 8 octombrie la ora 10:00.
 
Un membru al sectiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a cerut amanarea audierii procurorului Adina Florea, propusa de ministrul Justitiei Tudorel Toader pentru conducerea Directiei Nationale Anticoruptiei (DNA) pana la lamurirea situatiei privind sesizarea Inspectiei Judiciare cu privire la dosarul legat de provenienta protocolului secret SRI-Parchetul General publicat de Darius Valcov.
 
„Exista suspiciunea de abateri disciplinare la Adina Florea. Va propun emiterea unei adrese la Inspectia Judiciara pentru a ne transmite o adresa, iar pana atunci, sa amanam audierea”, a propus procurorul Andrei-Niculae Solomon in sedinta sectiei pentru procurori a CSM.
 
Ministrul Justitiei Tudorel Toader s-a impotrivit, spunand ca nu exista niciun temei juridic pentru acest lucru. El a avut un schimb de replici cu procurorul general Augustin Lazar pe subiectul procedurilor legale.
 
In proiectul cu care a candidat la selectia de la Ministerul Justitiei, Adina Florea, considera ca, pe langa lucrurile bune, in activitatea procurorilor anticoruptie din ultimii ani s-au inregistrat si destule abateri de la rigorile statului de drept.
 
″In ultimii ani, Romania a facut pasi importanti in lupta impotriva coruptiei, atat evaluarile externe, cat si analizele interne reflectand rezultatele consistente in acest domeniu, procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie (...) jucand un rol central prin activitatea desfasurata in mod constant. Fara a nega, astfel, lucrurile bune care s-au realizat in ultimii ani, un bilant necosmetizat al activitatii DNA pune in lumina destule, daca nu prea multe, abateri de la rigorile statului de drept”, sustine Adina Florea in proiectul managerial.
 
In opinia sa, atat in activitatea procurorilor cu functii de executie, cat si in activitatea celor cu functii de conducere, inclusiv “la nivel de varf”, au existat manifestari care “s-au indepartat simtitor de la abordarea profesionista, echilibrata, in contrast cu statutul profesiei, iar uneori chiar in conflict cu legea”.
 
“Asa s-a ajuns ca, prin contributia conjugata a unor membri ai corpului profesional din DNA, sa se recurga, caz fara precedent, la revocarea procurorului-sef al Directiei pentru “exercitarea discretionara a functiei si deturnarea activitatii de la combaterea coruptiei si a institutiei DNA de la rolul sau constitutional si legal”, a mai adaugat procuroarea.
 
In proiect sunt prezentate si principalele disfunctii si vulnerabilitati identificate in activitatea DNA, printre care plasarea activitatii in afara legii “prin activitati de investigare care au depasit limitele de competenta prevazute de Constitutie si de legile organice”, si diminuarea increderii publice in institutie “prin activitati explicite de incalcare a principiilor care guverneaza exercitarea functiei de procuror sef”.
 
Ea si-a stabilit ca obiectiv prioritar efectuarea unei evaluari a activitatii desfasurate in cadrul structurii centrale a DNA si a celor teritoriale, care sa masoare eficienta si calitatea prin raportare la resursele folosite si rezultatele obtinute.
 
Un alt obiectiv il reprezinta imbunatatirea activitatii de urmarire penala, pentru asigurarea combaterii eficiente a coruptiei.
 
“Coruptia vulnerabilizeaza statul, genereaza prejudicii economiei si afecteaza potentialul de dezvoltare a tarii, buna guvernanta, decizia in folosul cetatenilor si comunitatilor, precum si increderea in actul de justitie si in institutiile statului. In plan extern, persistenta coruptiei are un impact negativ asupra credibilitatii imaginii Romaniei. Masurile de combatere a coruptiei luate de DNA nu au avut suficienta sustenabilitate si predictibilitate prin raportare, in special, la esecurile din fata instantelor judecatoresti din ultima vreme, dar si la recuperarea redusa a prejudiciilor”, se mai arata in proiect.
 
De asemenea, in termen de sase luni ar urma sa fie efectuata o evaluare a situatiilor in care s-au dispus masuri restrictive privind libertatea persoanei sau in care s-au obtinut mandate de supraveghere tehnica in ultimii ani, fara ca dosarele penale sa se finalizeze cu trimitere in judecata.
 
Adina Florea este procuror la Parchetul de pe langa Tribunalul Constanta, in prezent delegata la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Constanta.
 
Potrivit CSM, pe 2 octombrie, avizul consultativ cu privire la propunerea ei ar urma sa fie transmis catre Ministerul Justitiei.
 
Propunerea ministrului Justitiei va fi inaintata, conform legii, presedintelui Romaniei in vederea numirii in functia de conducere.
 
Functia de procuror-sef al DNA a devenit vacanta dupa ce Laura Codruta Kovesi a fost revocata printr-un decret emis pe 9 iulie de presedintele Klaus Iohannis, care a pus in aplicare o decizie a Curtii Constitutionale.