Imprimare
PDF

Arhiepiscopul Teodosie a fost trimis in judecata de DNA pentru mai multe infractiuni


Directia Nationala Anticoruptie l-a trimis in judecata pe Inalt Prea Sfintitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului.
Conform unui comunicat al DNA, Teodosie este acuzat de mai multe infractiuni: 
 
- inducerea in eroare a organelor judiciare
 
- marturie mincinoasa
 
- abuz in serviciu in forma continuata
 
Pe langa Teodosie, au mai fost trimise in judecata de procurorii DNA inca doua persoane de la Arhiepiscopia Tomisului.
 
Una dintre aceste persoane este Neculai Poalelungi, angajat al Arhiepiscopiei Tomisului (functionar public in sensul legii penale), acuzat de savarsirea infractiunilor de:
 
- inducerea in eroare a organelor judiciare,
 
- marturie mincinoasa,
 
- fals intelectual,
 
- favorizarea faptuitorului,
 
- complicitate la infractiunea de abuz in serviciu in forma continuata,
 
A doua persoana se numeste Ciprian Stoichin, angajat al Arhiepiscopiei Tomisului (functionar public in sensul legii penale), acuzat de savarsirea infractiunilor de complicitate la infractiunea de abuz in serviciu in forma continuata.
 
Comunicatul DNA:
 
”La data de 03 februarie 2017, arhiepiscopul Tomisului, Petrescu Teodosie, si alte persoane au fost trimise in judecata pentru comiterea unor infractiuni care au avut ca urmare producerea unui prejudiciu in dauna A.P.I.A. in valoare de 1.392.964 lei. (comunicat nr. 128/VIII/3 din 3 februarie 2017).
 
In acest context, la data de 10 octombrie 2017, in incercarea de a-si crea o situatie favorabila in cadrul procesului penal care are ca obiect cauza penala mentionata mai sus, Petrescu Teodosie a depus la DNA – Serviciul teritorial Constanta un denunt prin care acuza un numar de trei persoane fizice (doua dintre ele fiind angajate in cadrul Arhiepiscopiei Tomisului) si doua juridice de fraudarea fondurilor europene, in anul 2016.
 
Concret in cuprinsul sesizarii, inculpatul Petrescu Teodosie, in mod nereal, a invederat faptul ca, fara stirea sa si cu incalcarea prevederilor legale, cei doi angajati, ar fi cerut si primit fonduri europene pentru o suprafata de 350 ha apartinand Arhiepiscopiei Tomisului. Mai mult, persoanele respective sunt acuzate ca ar fi incheiat acte de dare in arenda, catre terte societati si persoane, a unor suprafete de teren detinute de catre Arhiepiscopia Tomisului (in total 110 ha, situate in diferite locatii). In sustinerea celor de mai sus, inculpatul Petrescu Teodosie, beneficiind de ajutorul inculpatului Poalelungi Neculai, a dat declaratii si a depus la noul dosar astfel constituit mai multe documente false care ar fi sustinut vinovatia persoanelor respective.
 
In perioada noiembrie - decembrie 2017, dupa sesizarea DNA cu privire la aspectele mentionate mai sus, prin doua decizii emise ca urmare a unui raport intocmit de inculpatul Stoichin Ciprian (sub coordonarea inculpatului Poalelungi Neculai), arhiepiscopul Tomisului, Petrescu Teodosie, cu rea-credinta si cu incalcarea dispozitiilor legale a dispus suspendarea celor doi angajati din functiile detinute in cadrul Arhiepiscopiei si suspendarea drepturilor salariale conferite acestora.
 
Dosarul a fost trimis spre judecare Curtii de Apel Constanta.”