Imprimare
PDF

Amenzile vor putea fi platite la jumatate in 15 zile, nu in 48 de ore


Amenzile contraventionale vor putea fi achitate pe jumatate intr-un termen de 15 zile de la momentul primirii procesului-verbal, nu doar in 48 de ore, prevede un proiect de lege care se afla momentan la seful statului, pentru promulgare. Conform legislatiei in vigoare, persoanele amendate sunt incurajate sa-si plateasca mai repede amenzile prin stabilirea acestui termen ce permite achitarea a doar jumatate din minimul amenzii primite.
Schimbarea este prevazuta de un proiect de lege trecut recent prin Parlament si care se afla acum, in vederea promulgarii, la presedintele Romaniei. Ca sa se aplice, documentul mai are nevoie doar de semnatura sefului statului.
 
Termenul in care persoanele amendate pot achita doar jumatate din minimul amenzii primite va fi extins semnificativ. Concret, in loc de 48 de ore, acesta va fi de 15 zile, scopul fiind incurajarea romanilor sa-si achite mai repede amenzile, ceea ce ar aduce si bani mai multi la bugetul statului.
 
„Contravenientul poate achita, in termen de cel mult 15 zile de la data inmanarii sau comunicarii procesului-verbal, jumatate din minimul amenzii prevazute de actul normativ, agentul constatator facand mentiune despre aceasta posibilitate in procesul-verbal”, prevede propunerea legislativa.
 
In momentul de fata, termenul este de doar 48 de ore de la data incheierii procesului-verbal sau de la data primirii acestuia, el fiind considerat prea mic de catre parlamentari.
 
Practic, cei care aleg sa achite amenzile in acest interval platesc mult mai putin decat ar trebui. De exemplu, o amenda de 500 de lei primita de un roman scade automat la 250 de lei daca este achitata in termenul actual de 48 de ore sau in viitorul termen de 15 zile. Sau, daca se aplica o amenda de 1.000 de lei, in conditiile in care amenda minima in cazul respectiv poate fi de 500 de lei, aceasta scade automat tot la 250 de lei.
 
Cu alte cuvinte, amenda primita poate sa scada cel putin la jumatate din cuantumul care ar trebui achitat daca se depaseste termenul actual de 48 de ore sau viitorul termen de 15 zile.
 
Atentie! Proiectul nu se aplica momentan. Pentru a intra in vigoare, acesta trebuie promulgat prin decret prezidential si publicat in Monitorul Oficial.