Imprimare
PDF

Alina Bica cere audierea prin videoconferinta, pe motiv ca nu se poate prezenta la proces


Fosta sefa a DIICOT Alina Bica le-a cerut luni magistratilor, prin intermediul avocatului, sa fie audiata prin videoconferinta in dosarul in care este acuzata de favorizarea omului de afaceri Horia Simu.
La instanta au fost depuse mai multe documente medicale potrivit carora s-ar afla in imposibilitatea de a se deplasa la proces.
 
La Inalta Curte de Casatie si Justitiei a avut loc un nou termen in dosarul in care fosta sefa DIICOT Alina Bica este acuzata de favorizarea faptuitorului, in legatura cu interventii pentru clasarea unui dosar in care era implicat omul de afaceri Horia Simu.
 
Avocatul acesteia a depus la instanta mai multe documente medicale, potrivit carora Bica se afla in imposibilitatea de a se prezenta la proces, solicitand audierea ei prin videoconferinta.
 
“Alina Bica vrea sa dea o declaratie in acest dosar. Ea nu se poate prezenta la proces. Am un set complet de documente medicale care atesta imposibilitatea prezentei doamnei Bica. Ii este interzis sa faca calatorii. Este in imposibilitatea de deplasare din cauza unor afectiuni la nivel lombar. Nu are voie cu avionul. Cursele transatlantice s-au desfiintat de 50 de ani, nu mai erau profitabile. Depun documente, potrivit carora din ianuarie 2018 are un carnet provizoriu de refugiat. La acest moment, in realitate, ea nu poate parasi teritoriul costarican. Statutul provizoriu expira pe 30 ianuarie 2019. In baza statutului refugiatilor stabilit de Conventia de la Geneva, cerem sa fie audiata din Costa Rica prin videoconferinta”, a precizat aparatorul fostei sefe a DIICOT.
 
El a mai solicitat Inaltei Curti sa ceara DNA sa informeze daca s-au efectuat acte de urmarire penala in colaborare cu SRI.
 
Instanta a ramas in pronuntare asupra solicitarilor si a stabilit termenul final al procesului pe data de 11 iunie, dupa ce aparatorul fostului sef al ANAF Serban Pop nu s-a putut prezenta la proces din cauza unor probleme medicale.
 
In septembrie 2015, Alina Bica si fostul sef al ANAF Serban Pop au fost trimisi in judecata de DNA privind primirea de mita pentru clasarea unui dosar in care era implicat omul de afaceri Horia Simu.
 
Potrivit DNA, in anul 2014, Serban Pop a primit de la Horia Simu suma totala de 230.000 euro (cash si sub forma a doua contracte de consultanta judiciara), pentru a interveni la nivelul conducerii DIICOT in scopul solutionarii favorabile a unui dosar penal care il privea pe omul de afaceri. O parte din acesti bani ar fi ajuns la Alina Bica, prin intermediul lui Ionut Mihailescu, la acea data consilierul ei.
 
“La 8 noiembrie 2014, Alina Bica, in calitate de procuror-sef al DIICOT, a primit, pentru sine, in mod indirect, printr-un intermediar (denuntator in cauza), suma de 17.500 euro din totalul sumei de 20.000 euro, pe care acesta din urma, in calitate de interpus, a primit-o de la Serban Pop. Suma de 20.000 euro a reprezentat o parte din totalul sumei de aproximativ 230.000 euro ce a fost data de omul de afaceri in transe, pe parcursul a opt luni, in cursul anului 2014, inculpatului Pop, pentru ca acesta sa o remita in scopul mentionat”, sustin procurorii.
 
Conform DNA, in schimbul banilor primiti, Alina Bica a determinat inlocuirea procurorului de caz si a efectuat presiuni asupra unui alt subordonat de-al sau (care, potrivit probelor administrate in cauza, a actionat fara vinovatie), in scopul pronuntarii unei solutii de clasare in dosarul in care se desfasurau acte de urmarire penala fata de Simu, lucru care s-a si intamplat ulterior.