Imprimare
PDF

3,8 milioane de lei, furati de hackeri intr-o noapte din 32 de bancomate. Reactia Raiffeisen


Intr-o singura seara, niste hackeri bine organizati au reusit sa fure 3,8 milioane de lei, dupa ce au golit 32 de bancomate din mai multe orase din tara.
Hackerii au introdus un virus in sistemul de securitate al Raiffeisen Bank, apoi au comandat de la distanta ATM-urile. Reprezentantii bancii spun ca nici un client nu a avut de suferit in urma acestui jaf. Procurorii DIICOT sunt pe urmele retelei de hoti si pana acum au prins un suspect.
 
32 de bancomate din tara au inceput sa scoata bani, toate in acelasi timp, fara ca vreun client sa introduca vreun card. Nu a fost vreo eroare de sistem, ci un adevarat jaf informatic. Un grup de hackeri a reusit sa sparga sistemul de securitate al Raiffeisen Bank.
 
Stefan Tanase: “Nu este complicat. Atacatorii au obtinut acces din reteaua bancii, de unde vor obtine inapoi acces la reteaua privata a bancomatelor. Odata instalata, ofera atacatorilor controlul total al bancomatelor”
 
Pentru a da lovitura, hackerii au folosit complici care au mers in teren, la ATM-urile aceleiasi banci din Iasi, Bucuresti, Suceava, Timisoara, Constanta, Ploiesti, Orastie si Crevedia.
 
Stefan Tanase: ”In momentul in care complicele a ajuns pe teren in fata bancomatului, atacatorul de la distanta cu doar un click a activat virusul de pe bancomat, iar bancomatul a scos banii”
 
Au comunicat in permanenta prin aplicatii criptate de telefonie si au reusit ca in mai putin de 7 ore sa scoata din bancomate peste 3 milioane de lei. Cam 850.000 de euro la acea vreme.
 
Cu totii aveau capetele acoperite cu glugi sau sepci, iar procuroriilor DIICOT le este greu sa ii identifice. Un singur infractor a fost prins in Iasi la putin timp dupa ce scosese dintr-un bancomat 80.000 de lei.
 
Reprezentantii bancii spun ca au rezolvat orice slabiciune a sistemului de securitate.
 
Reactie Raiffeisen Bank: “Am inregistrat un incident in septembrie 2016, iar organele de urmarire penala au inceput investigatiile imediat, banca noastra cooperand cu acestea si oferind toate informatiile pe care le detinea. Demn de subliniat este ca niciun client al bancii nu a suferit niciun prejudiciu.”
 
In aceste situatii este aproape imposibil sa fie gasiti cei care stau in spatele atacului. Sistemele informatice folosite sunt sofisticate si este greu de depistat de unde au fost trimise comezile. Iar, de cele mai multe ori, persoanele trimite pe teren sa ridice banii sunt contactate pe forumuri si nici macar nu ii cunosc pe hackeri.