Imprimare
PDF

11 localitati, afectate de alunecarile de teren: „Unde sa ma duc? Ma doare sufletul”


Se misca pamantul in Prahova si duce la vale garduri, case si drumuri. Sunt deja 11 localitati afectate de alunecarile de teren.
La Scorteni, de exemplu, opt locuinte sunt avariate, iar alte doua case se pot prabusi in orice clipa. Familiile care locuiesc aici ar trebui sa isi paraseasca repede gospodariile, insa nimeni nu vrea sa plece in necunoscut si sa ia viata de la capat, de la zero.
 
Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta s-a intrunit, luni dupa-amiaza, pentru a analiza situatia si a stabili ce masuri se impun. O comisie constituita la ordinul Prefectului va merge in toate localitatile unde au loc alunecari de teren. Deocamdata, autoritatile au cerut ca sapte persoane din comuna Scorteni sa fie evacuate. Oamenii au semnat, insa, ca refuza sa plece din gospodarii.
 
Primaria a incercat sa repare cu pietris drumul de acces catre casele afectate, care s-a crapat. Despre alte lucrari de consolidare este dificil de vorbit in acest moment, din cauza ca presupun costuri mari.
 
Sotii Dumitrache nici nu mai stiu de cand nu au mai inchis un ochi. Toata casa si curtea s-au transformat peste noapte intr-o ruina.
 
Ana Dumitrache: „Unde sa ma duc? Eu v-am spus: de dus, ma duc, dar ce sa fac si cu gospodaria? Ma doare sufletul.”
 
Nicolae Dumitrache: „Am animale, am porci. Ce, pot sa plec eu de-aicea? Cum sa plec la o etate oarecare?”
 
Probleme sunt si la vecini.
 
Mihai Tudorel: „Am avut probleme cu stalpul electric acum doua saptamani. A venit, l-a schimbat acum, s-a inclinat iara. Curtea, aleile, gardul, conducta de apa am scos-o din pamant am pus-o pe gard.”
 
Marius Craciun: „El n-a fugit sa o ia la vale dintr-o data. Fuge in trepte, se rupe in trepte si s-a cam rupt pe peste tot.”
 
Vasilica Nastase: „Stam cu teama, normal ca stam cu teama. E casa noua, aici e munca noastra de 10 ani de zile. Am copil plecat in Italia de la 18 ani si acum sa vina si el acasa sa se retraga, nu ai unde sa mai te retragi, ca totul se duce la vale.”
 
Autoritatile ridica neputincioase din umeri si spun ca deocamdata nu pot interveni, pentru ca pamantul continua sa se miste.
 
Iulian Barbu, viceprimar Scorteni: „Noi suntem pregatiti. La caminul cultural din Mislea si Scorteni avem asigurate saltele, avem asigurati saci de dormit.”
 
Localnic: „Mie sa nu imi spuneti ca ma mutati.”
 
In 11 localitati din Prahova sunt drumuri, poduri, stalpi de electricitate sau locuinte afectate de alunecarile de teren. Iar in alte sase comune, primarii au anuntat ca inundatiile au distrus culturile agricole.