Imprimare
PDF

1 milion de romani vor depune la Fisc, din acest an, o declaratie unica


Un milion de romani vor depune la Fisc din acest an o declaratie unica. Guvernul a aprobat joi documentul prin care 7 formulare fiscale sunt inlocuite de o singura declaratie.
Masura vine la o luna si jumatate de cand a fost anuntata, timp in care oamenii nu au stiut ce sa faca, la fel si functionarii de la ANAF. Unii au fost sfatuiti sa nu mai depuna vechile formulare si sa astepte, altii, care le-au depus deja, afla acum de la ministrul Finantelor ca este posibil sa fie chemati inapoi la Fisc.
 
La sediile Fiscului din Capitala a fost aglomeratie mare dimineata: unii au venit sa depuna hartii, altii sa-si achite darile. Multi au plecat nervosi, dupa ore de stat la coada.
 
″Nu au o situatie exacta cat trebuie sa platesc impozitul la chirie, ca nu se stie daca se va mai lua sanatatea. Astept sa se regleze, in mai, sa depun formularul ala care cica se depune o singura daca pe an... Nu stiu nimic, nu stiu nici ei!” - spune o femeie.
 
Ca sa evite astfel de situatii, cand oamenii se incurca in hartii si achita darile catre stat anticipat, guvernul a decis sa introduca o ″declaratie unica″⁣.
 
Noul document va inlocui sapte formulare care erau depuse pana acum de cei cu venituri din activitati independente, chirii, investitii, turism sau agricultura. Doar cei care au venituri de peste 1.900 de lei pe luna trebuie sa depuna aceasta declaratie. Iar cei fara venituri pot face si ei o declaratie unica, daca vor sa fie asigurati la sanatate.
 
Un milion de romani ar urma sa depuna la Fisc aceasta declaratie unica, o singura data pe an.
 
Anul acesta, termenul de depunere a declaratiei unice este 15 iulie, dar de platit vor avea ragaz pana pe 15 martie, anul viitor. Actele pot fi depuse direct la ghiseu, caz in care oamenii trebuie sa-si calculeze singuri cat au de platit, iar din 15 mai, documentele vor putea fi transmise si online.
 
Viorica Dancila, premier: ”Cetatenii vor avea mai putin timp de petrecut pentru a-si indeplini obligatiile fiscale, iar ANAF va putea lucra mai repede, mai bine si cu costuri mai mici.”
 
Guvernul vrea sa se asigure ca va incasa o parte din bani chiar de anul acesta, asa ca cei care depun declaratia online pana pe 15 iulie si achita pana pe 15 decembrie vor primi o reducere de 10%.
 
Pana va incasa banii din veniturile declarate prin noul formular, statul mizeaza pe incasarile de la restantierii Fiscului. Datornicii vor primi in urmatoarele luni decizii de plata pentru restantele din ultimii cinci ani!
 
Eugen Teodorovici, ministrul Finantelor: ”Exista multi ani pentru care Fiscul nu a emis decizii de impunere, iar in acest an, cand oamenii vor primi pentru ultima oara decizia de impunere, vom centraliza toate deciziile de impunere restante pentru ca omul sa aiba o singura situatie primita.”
 
De anul viitor, guvernul vrea ca oamenii sa depuna declaratiile pana pe 15 martie, doar online. Deocamdata, insa, site-ul ANAF e depasit de solicitari si are nevoie frecvent de lucrari de mentenanta, asa cum s-a intamplat chiar in ziua in care a fost aprobata declaratia unica.