Imprimare
PDF

Zeci de mii de pelerini stau la coada la “Sfanta”. Timpul de asteptare e de 10 ore


Peste 30.000 de pelerini s-au inchinat pana sambata, ora 11.00, la moastele Sfintei Parascheva asezate in baldachinul din curtea Catedralei Mitropolitane. 
 
Pe tot parcursul noptii coada, care aseara dadea semne sa scada, s-a mentinut constanta, ba chiar a si crescut dincolo de stalpul 50, ceea ce inseamna ca se intindea la peste 2,5 kilometri fata de baldachin pe strazile care merg spre Bahlui. 
 
UPDATE: Oamenii care se pregatesc sa intre in curtea Mitropoliei si sa se inchine la moastele Sfintei Parascheva au stat la circa 15 ore. Randul este acum (sambata-20:37) la stalpul 65. Sunt minim 30.000 de oameni. Se asteapta ca randul sa creasca constant noaptea aceasta. Estimarile arata ca dimineata randul va ajunge in Podu Rosu.
 
UPDATE: Noua centralizare a fortelor de ordine arata ca coada de pelerini a ajuns la ora 16.20 la stalpul 66, in rand sunt 37.500 de persoane, iar pe la racla au trecut 36.500 de oameni, in curtea Mitropoliei erau 500. S-au inregistrat 176 de cazuri medicale.
 
UPDATE: La ora 14.45, conform informatiilor oficiale, coada de pelerini a ajuns la stalpul 67. In total, circa 40.000 de persoane asteptau sa treaca pe la racla Sfintei, iar alti 34.000 deja au ajuns pe acolo. Pelerinii au ajuns la Iasi atat cu trenul, masina personala, dar si cu 150 de autocare si 200 de autocare. In cursul zilei de astazi, pe bulevardul Ştefan cel Mare si Sfant a intrat o autoutilitara SMURD, pana in curtea Mitropoliei, pentru a ridica o persoana de sex masculin care se afla in criza epileptica. Echipa medicala a fost anuntata de angajati ai Politiei Locale.
 
UPDATE: Oamenii care se inchina acum la moastele Sfintei Parascheva s-au asezat la rand la 03.15 azi noapte, la stalpul 59, si au stat in total aproape 11 ore si jumatate.
 
UPDATE: Mult mai multi oameni decat ieri in coada, oamenii sunt mai compactati, ieri erau rasfirati pe alocuri. O femeie din Targul Mures spune ca a venit si anul trecut, cand a stat la fel de mult. Acum e la stalpul 13 si s-a asezat la coada dimineata, cand era 5 fara 20, dupa stalpul 60. Deci a facut deja 8 ore si mai are cel putin 2-3 pana la racla.
 
In momentul de fata, coada este cea mai lunga de cand a inceput pelerinajul, trece de stalpul 70, fluxul fiind printre cele mai mari din ultimii ani, fiind de aproape 3,5 kilometri lungine. Asta inseamna ca in momentul de fata asteapta sa se inchine la moastele Sfintei Parascheva circa 27.000 de persoane, iar durata de asteptare la coada trece cu siguranta de borna celor 10 ore, cea mai lunga durata inregistrata in cursul zilei de vineri. Cu aceasta ocazie, in Iasi au venit 60 de autocare si 92 de microbuze.
 
Pe tot parcursul noptii, voluntari ai Mitropoliei Moldovei si Bucovinei, alaturi de mai multe asociatii civice sau persoane private, au impartit sandvisuri si bauturi calde celor care au indurat temperaturile scazute in drumul catre racla Sfintei Parascheva. Printre persoanele care au impartit ceaiuri calde s-au numarat si angajatii de la Termoserivice. 40 de voluntari au distribuit 7.500 de bauturi.
 
Exista doua momente importante ale pelerinajului de astazi care urmeaza sa se intample diseara: de la ora 19.00, racla cu moastele Sfintei Parascheva va fi purtata de un sobor impresionant de preoti si maicute, in fruntea lor fiind fanfara, in pelerinajul traditional intitulat Calea Sfintilor, care va porni din curtea Catedralei Mitropolitane, va merge pe langa Teatrul National pe Cuza-Voda, se va intoarce pe langa Biserica Armeana spre pietonal, in dreptul Manastirii Trei Ierarhi, iar apoi coloana de oameni se va indrepta inapoi catre Mitropolie. Acolo, Sfanta va fi asezata din nou la baldachin in jurul ore 20.30, punct in care in anii anterior, si datorita stationarii de 90 de minute, coada ajungea la cele mai lungi cote. La ora 21.00, o delegatie de la Bucuresti va aduce racla cu mana dreapta a Sfantului Ierarh Spiridon, care va fi amplasata pe baldachin, lana moastele Sfintei Parascheva, pentru inchinare.
 
Anterior, racla cu mana dreapta a Sfantului Ierarh Spiridon va fi scoasa la inchinare in Bucuresti, de la ora 07.00 la 14.00, pe un deal de langa Catedrala Patriarhala. La ceremonia de primire a acestor moaste la Iasi va participa si Inaltpreasfintitul Teofan, mitropolit al Moldovei si Bucovinei, fiind urmate de mai multe slujbe specifice, inclusiv una de priveghere.
 
Pe Splai Bahlui e plin de autocare pana in Podu Ros, pe ambele parti ale drumului de pe malul drept.