Imprimare
PDF

Viscolul se apropie de Iasi. Se asteapta lapovita, ninsori si vant puternic


Vremea va continua sa se raceasca astazi in judetul Iasi, devenind extrem de rece.

„Cerul va fi noros la acoperit. Pe spatii extinse, se vor semnala precipitatii sub forma de lapovita si ninsoare. Local, in Nord, cantitatile de apa vor depasi 15..20 l/mp, izolat 25 l/mp. Vantul va sufla moderat din nord, cu intensificari, de pana la 60..70 km/h”, se specifica intr-un document publicat pe Facebook de prefectul Marian Grigoras.

Temperaturi maxime: 1 la 9 grade

Temperaturi minime: -4 la 0 grade

Administratia Nationala de Meteorologie (ANM) a emis, duminica dimineata, o atentionare cod portocaliu de ninsori si viscol, valabila in intervalul 11:00-18:00, avertizarea fiind valabila pentru nordul Moldovei si pentru zona de munte.

In intervalul mentionat meteorologii anunta viscol puternic in zona montana inalta a Carpatilor Meridionali si de Curbura si ninsori insemnate cantitativ si viscolite in nordul Moldovei. „La munte va continua sa ninga, iar in Carpatii Meridionali si de Curbura, cu precadere la altitudini de peste 1400 m, vantul va sufla tare, cu peste 90, 100 km/h, viscolind puternic si troienind zapada, iar vizibilitatea se va reduce sub 50 m. In judetele Suceava, Neamt si Botosani vor fi ninsori in general insemnate cantitativ si local viscolite, determinand temporar o scadere semnificativa a vizibilitatii”, anunta ANM, scrie Mediafax.

Administratia Nationala de Meteorologie a emis o atentionare Cod galben de vant puternic pentru zona montana si in nord-estul tarii, de duminica, ora 20:00, pana luni, ora 11:00, pentru 20 de judete.

Judetele care sunt in acest interval sub atentionare sunt: Botosani, IASI, Vaslui, Suceava, Neamt, Bacau, Vrancea, Maramures, Bistrita-Nasaud, Mures, Harghita, Covasna, Buzau, Brasov, Prahova, Dambovita, Arges, Valcea, Hunedoara si Gorj.

Potrivit ANM, in Carpatii Meridionali si Orientali vantul va avea intensificari temporare, cu viteze la rafala de 70-80 km/h, iar pe creste va sufla cu peste 90 km/h, viscolind si spulberand zapada. Intensificari ale vantului cu viteze de peste 55-60 km/h vor fi si in Moldova, unde local va mai ninge slab. In urmatoarea perioada vremea va fi deosebit de rece in toate regiunile, astfel incat temperaturile minime vor fi preponderent negative, iar in depresiunile Carpatilor Orientali se vor inregistra in jur de -10 grade.