Imprimare
PDF

Un pas important spre construcția autostrăzii Iaşi – Târgu Mureș. Studiul de fezabilitate pentru tronsonul Tg. Neamţ – Ungheni – Iaşi, parte din Autostrada Iaşi – Tg.Mureş a fost inclus în proiectul legii de buget pentru anul următor


Deputatul ieşean Petru Movilă a anunțat faptul că studiului de fezabilitate pentru tronsonul Tg. Neamţ – Ungheni – Iaşi, parte din Autostrada Iaşi – Tg.Mureş, în urma amendamentului său, a fost inclus în proiectul legii de buget pentru anul următor.
 
„Amendamentul meu privind alocarea a 9,4 milioane lei pentru reactualizarea studiului de fezabilitate pentru tronsonul Tg. Neamţ – Ungheni – Iaşi, parte din Autostrada Iaşi – Tg.Mureş a fost inclus în proiectul legii de buget pentru anul 2020, asumat astăzi în Parlament de către Guvern! Întrucât bugetului anului viitor nu prevedea decât alocarea de fonduri din credite de angajament şi credite bugetare pentru tronsonul Tg, Mureş – Tg.Neamţ, am depus amendamentul necesar pentru finanţarea integrală a studiilor de fezabilitate pentru toate cele trei tronsoane.
 
Prin acest demers, la acest moment, putem spune că, în sfârşit, după aproape un an de la promulgarea legii pe care am iniţiat-o privind implementarea investiţiei, în sfârşit intrăm într-o doză de normalitate. Nu mai avem niciun argument pentru care să nu se poată depune o cerere pentru finanţarea autostrăzii din fonduri europene. Totodată, în paralel cu acest amendament, am solicitat şi abrogarea Hotărârii nr. 357/2018 privind aprobarea Listei proiectelor strategice de investiții care urmează a fi pregătite și atribuite în parteneriat public-privat de către Comisia Națională de Strategie și Prognoză, în care se regăseşte şi Autostrada Tg. Neamţ – Iaşi – Ungheni. Acest HG prevede că acest tronson al Autostrăzii Iaşi – Tg. Mureş se va face prin parteneriat public – privat iar cheltuielile necesare se vor suporta din bugetul Comisiei Naţionale de Strategie şi Prognoza (CNSP).”, a declarat Petru Movilă.