Imprimare

Un nou restaurant panoramic la Iasi! Cum se transforma, etaj cu etaj, Palatul Braunstein


In noul plan de reabilitare se prevede ca va fi reamenajat inclusiv subsolul, ca „spatiu de petrecere a timpului liber“.
Primaria vrea sa deconteze din fonduri europene banii alocati de la bugetul local pentru refacerea Palatului Braunstein. In acest sens, municipalitatea va depune din nou proiectul pentru accesarea unei finantari nerambursabile, valoarea totala fiind de peste 16 milioane lei. In urma cu aproape doi ani, Agentia de Dezvoltare Regionala Nord-Est (ADRNE) a respins proiectul, in conditiile in care erau probleme in documentatie legate de accesul in cladire: in perioada comunista, a fost ridicat un bloc in prelungirea Palatului, iar acum accesul este comun. Insa Primaria a atacat in instanta decizia ADRNE si, in final, instanta a emis o hotarare favorabila si a obligat autoritatea de management sa declare proiectul eligibil si finantabil.
 
„Profitam de o noua axa de finantare si depunem proiectul pentru a putea recupera cat mai multi bani. Validarea cererii de finantare este foarte simpla, nu mai intra prin toate «examenele» prin care a trecut acest proiect, vom reusi sa ne recuperam toate sumele eligibile“, a declarat ieri primarul Mihai Chirica.
 
Proiectul va fi depus dupa ce va primi girul consilierilor locali, intr-o sedinta extraordinara ce va avea loc marti, 10 iulie.
 
Lucrarile la Palatul Braunstein au inceput deja, fiind executate de catre o asociere de firme italiene (Coimpredil Societa Cooperativa ARL si Research Consorzio Stabile Societa Consortile ARL), asociere ce a fost singurul ofertant la licitatia organizata, anul trecut, de Primarie.
 
Palatul Braunstein va avea destinatia de centru cultural european si, potrivit primarului Chirica, cladirea va gazdui, initial, patru centre: francez, german, britanic si italian. In afara de centre culturale, Palatul Braunstein va mai cuprinde spatii expozitionale si sali de conferinta.
 
Intr-o prezentare a municipalitatii se arata ca, la nivelul parterului, va fi pastrata galeria de arta, iar la subsol vor fi amenajate spatii anexa si spatii de petrecere a timpului liber. Etajul 1 si etajul 2 vor gazdui functiunea principala, cea de centre culturale cu mediateca. Holul va permite, de asemenea, organizarea de expozitii temporare. Etajul 3 va gazdui spatii destinate organizarii unor evenimente speciale. In spatiul de la mansarda vor fi amplasate un auditorium si un restaurant panoramic. La nivelul mansardei, sub cupola, va fi un amenajat un punct de belvedere, unde cel mai probabil va fi instalat un telescop.