Imprimare
PDF

Un nou bloc in „zona fierbinte“, preponderent cu case. Scandalurile se tin lant in zona


Patronul Hotelului Majestic, Constantin Ioniuc, cumatru cu fostul primar al Iasului Gheorghe Nichita, vrea sa ridice un bloc cu 6 etaje in zona din spatele facultatilor UTI. Initial a cerut 10 etaje, dar Primaria i-a tot taiat cate unul, in urma protestelor vecinilor.

Un nou bloc inalt va rasari intr-o zona in care preponderent sunt case. Consilierii locali vor dezbate la inceputul saptamanii viitoare aprobarea unui plan urbanistic zonal pentru construirea unui imobil cu sase etaje pe strada Malu, situata in zona din spatele facultatilor de la UTI, spre strada Smardan. In ultimii ani, in aceasta zona au fost ridicate mai multe blocuri cu regim de inaltime mare, lucru ce a provocat nemultumiri din partea celor care, anterior, si-au construit case.

Initial, blocul propus de patronul Hotelului Majestic, Constantin Ioniuc, cumatru cu fostul primar al Iasului Gheorghe Nichita, avea 10 etaje, dar sesizarile cetatenilor din zona au limitat imobilul la sase etaje, in contextul in care persoanele afectate au solicitat maximum trei etaje. Ioniuc a initiat proiectul inca din 2014, primul certificat de urbanism fiind emis in luna august a aceluiasi an. Investitorul are in proprietate, prin firma Proexin SRL, o suprafata totala de 1.230 mp.

Pe parcursul anului 2015, proiectul a fost dezbatut in mai multe sedinte ale Comisiei de urbanism, cu participarea atat a investitorului, cat si a vecinilor direct afectati. In iunie 2015, Comisia a aprobat 10 etaje pentru imobil. Din acest moment, pe adresa municipalitatii sosesc sesizari colective ale locatarilor din zona strazilor Malu si Moldovei. Contestatarii isi exprima dezacordul privind investitiile propuse in zonele invecinate cu proprietatile lor si solicita limitarea regimului de inaltime al viitoarelor constructii pana la trei etaje.

„Motivatiile au stat in aglomerarea zonei prin trafic intens, diminuarea spatiilor verzi pentru parcaje, umbrirea caselor invecinate, poluarea fonica, supraincarcarea retelelor de canalizare si a celor de energie electrica si edificarea unor cladiri inalte pe terenuri dificile“, se arata intr-un raport al Primariei. Ulterior, municipalitatea a tinut o corespondenta cu investitorul, dar si cu operatori de retele de utilitati. In cele din urma, beneficiarul a furniziat Primariei o serie de avize si completari de documente prin care a sustinut oportunitatea investitiei.

„Beneficiarul motiveaza ca prin investitia propusa va imbunatati conditiile din zona, contribuind astfel la dezvoltarea cartierului prin cresterea gradului de civilizatie si optimizarea estetica a cladirilor“, se mai precizeaza in raportul municipalitatii. In noiembrie 2015, proiectul este din nou discutat in Comisia de urbanism, care aproba un regim de inaltime de pana la sapte etaje pentru imobil. In 2016, locuitorii din zona au trimis din nou sesizari catre primarie, iar, in acelasi timp, investitorul solicita introducerea proiectului pe ordinea de zi a CL si raspunde la solicitarile municipalitatii de completare a documentatiei. Noi modificari la proiect sunt aduse in luna octombrie, in cadrul Comisiei de Amenjare a Teritoriului si Urbanism, iar regimul de inaltime este limitat la sase etaje, alaturi de alte conditii privind amplasarea blocului fata de vecinatati. O decizie finala privind realizarea acestui proiect va fi adoptata in sedinta din 31 octombrie a CL.