Imprimare
PDF

UMF Iasi a publicat metodologia de admitere pentru romanii de pretutindeni


Metodologia si calendarul concursului de admitere pentru romanii de pretutindeni.
In sedinta din 15 ianuarie 2019, Senatul Universitatii de Medicina si Farmacie „Grigore T. Popa” Iasi a aprobat metodologia de admitere a concursului de admitere pentru romanii de pretutindeni pentru anul universitar 2019/2020. Candidatii vor fi admisi pe baza de concurs de dosar.
 
Din categoria romanilor de pretutindeni fac parte:
a) Persoanele care isi asuma in mod liber identitatea culturala romana, persoanele de origine romana si cele apartinand filonului lingvistic si cultural romanesc care locuiesc in afara frontierelor Romaniei, indiferent de etnonimul folosit (armani, armanji, aromani, basarabeni, bucovineni, cutovlahi, daco-romani, farseroti, herteni, istro-romani, latini dunareni, macedoromani, macedo-romani, maramureseni, megleniti, megleno-romani, moldoveni, moldovlahi, rramani, rumani, valahi, vlahi, vlasi, volohi, macedo- armanji), precum si toate celelalte forme lexicale inrudite semantic cu cele de mai sus,
 
b) Romanii emigrati, fie ca au pastrat sau nu cetatenia romana, descendentii acestora, precum si cetateni romani cu domiciliul stabil sau resedinta in strainatate.
 
Oferta locurilor alocate precum si Metodologia de admitere se va publica pe site-ul Universitatii de Medicina si Farmacie „Grigore T. Popa” Iasi (sectiunea Admitere).
 
„Anul trecut, pentru cele 19 locuri aprobate de Ministerul Educatiei a fost o concurenta peste asteptari, de 16/loc. Ulterior, pentru sesiunea din toamna, s-a suplimentat numarul de locuri cu zece, la cererea noastra, pentru Facultatea de Farmacie. Speram ca la admiterea din acest sa participe cat mai multi candidati romani de pretutindeni, adica cetateni straini cu origini romanesti, care nu detin carte de identitate romaneasca, de provenienta din: Republica Moldova, Serbia, Albania, Macedonia, Ucraina, , Bulgaria, Croatia, Grecia, Israel, Ungaria sau Diaspora”, a declarat prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, rectorul Universitatii de Medicina si Farmacie „Grigore T. Popa” Iasi.
 
Calendarul concursului de admitere, sesiunea iulie 2019
 Perioada inscrierilor: 08-14 iulie 2019
 Evaluare dosare: 15, 16 iulie 2019
 Afisarea rezultatelor: 16 iulie 2019
 Depunerea contestatiilor: 17 iulie 2019
 Solutionare contestatii si afisare rezultate finale: 19 iulie 2019
 
Dosarele de candidatura pe locuri de studii fara plata taxelor de scolarizare, dar cu bursa, respectiv, fara plata taxelor de scolarizare, dar fara bursa, sunt evaluate de catre Comisia Centrala a Universitatii pentru admiterea romanilor de pretutindeni, formata din reprezentanti ai tuturor facultatilor, numita prin decizia Rectorului. Evaluarea candidatilor se face pe baza dosarului. In fisa de inscriere, candidatul va specifica, in ordinea preferintelor, optiunile sale privind specializarea pe care doreste sa o urmeze.
 
In urma evaluarii dosarelor, se va realiza ierarhia candidatilor pe facultati si programe de studiu. In cazul egalitatii de punctaj final pentru doi sau mai multi candidati la aceeasi facultate/program de studiu, se vor aplica urmatoarele criterii de departajare, in ordinea mentionata mai jos:
 
a. nota de la bacalaureat,
b. media aritmetica a notelor de la disciplina Biologie studiata in timpul liceului,
c. media aritmetica a notelor de la disciplina Chimie studiata in timpul liceului,
d. media aritmetica a notelor de la disciplina Fizica studiata in timpul liceului,
e. media aritmetica a notelor de la disciplina Matematica studiata in timpul liceului.
 
Dosarul de candidatura trebuie expediat sau depus direct la Registratura Universitatii de Medicina si Farmacie “Grigore T. Popa” din Iasi, in perioada de inscriere, iar pe plic trebuie facuta mentiunea “admitere romani de pretutindeni”, numele candidatului, precum si specializarea unde candideaza, sau pot fi trimise prin e-mail la Universitatea de Medicina si Farmacie „Grigore T.Popa” din Iasi la adresa Această adresă de e-mail este protejată de spamboţi; aveţi nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza sau Ministerului Educatiei Nationale, la adresa Această adresă de e-mail este protejată de spamboţi; aveţi nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza , dosarul fiind redirectionat catre Universitate.
 
Metodologia proprie de admitere a romanilor de pretutindeni la UMF Iasi pentru anul universitar 2019- 2020 poate fi gasita pe site-ul Universitatii urmand acest link: https://www.umfiasi.ro/wp-content/uploads/2019/01/Metodologia-proprie-de-admitere-a-romanilor-de-pretutindeni-2019-aprobata-in-Senat.pdf