Imprimare

Totul despre Sarbatorile Iasului 2018


A 27-a editie a Sarbatorilor Iasului a inceput marti, 9 octombrie si se incheie luni, 15 octombrie, cu un super concert sustinut de Holograf, Compact, Buna seara, prieteni! (ex-Iris), Nicoleta Nuca si Delia, la care se adauga artisti locali, ca Dya, Alexia si Matei etc., precum si focuri de artificii la Palatul Culturii!
In ceea ce priveste evenimentele laice organizate de Primaria Municipiului Iasi si partenerii institutionali, Targul de Toamna are loc in perioada 10 – 16 octombrie.
 
Parcul de Distractii va fi situat la Strandul Municipal din zona Cicoarei.
 
Pe 11, 12 si 13 octombrie, de la ora 17.00, vor avea loc spectacole de muzica populara in cartierele Tatarasi, Nicolina si Alexandru cel Bun. Seara Valorilor va fi organizata pe 14 octombrie la Primaria Municipiului Iasi.
 
Manifestarile religioase incep joi, 11 octombrie, la ora 6.3, cu o procesiune cu moastele Sf. Cuvioase Parascheva.
 
Vineri, 12 octombrie, are loc Pelerinajul „Calea Sfintilor”, iar a doua zi, sambata, se sfinteste Biserica „Sf. Iulian din Tars”, din Campusul Tudor Vladimirescu.
 
Duminica, 14 octombrie, credinciosii sunt invitati la Hramul Sf. Cuvioase Parascheva, urmata de Masa Pelerinilor.
 
„Ajunse la cea de-a XXVII-a editie, Sarbatorile Iasului reprezinta unul dintre cele mai emotionante si mai asteptate evenimente ale toamnei. Dar Sarbatorile din acest an au capatat o semnificatie deosebita. Ele au loc la 100 de ani de la Marea Unire a romanilor intr-o singura Tara. Si sunt cu atat mai deosebite cu cat i-a fost dat Iasului sa joace un rol decisiv in aceasta unire. Iata de ce in acest an am numit seria de evenimente si Sarbatorile Centenarului. Vreau sa multumesc public zecilor de mii de pelerini si turisti care in aceste zile vin la Iasi si sa ii asigur ca, la fel ca de obicei, vom fi gazde civilizate si primitoare! In acest spirit al ospitalitatii si reculegerii in cea de mare sarbatoare crestina, fac apel la toti iesenii sa fie gazde bune, sa rabdam disconfortul normal generat de aglomeratie si de trafic, sa ne gandim la beneficiile enorme de imagine pe care le are Iasul in aceste zile, cand atentia intregii tari este indreptata asupra noastra, si sa constientizam sansa pe care orasul nostru o are de a gazdui moastele Ocrotitoarei Moldovei si cel mai mare pelerinaj din tara!”, a declarat primarul Mihai Chirica.
 
Restrictii si modificari in circulatie
 
Pentru desfasurarea manifestarilor incluse in Sarbatorile Iasului 2018 Comisia de Circulatie a Municipiului Iasi a decis restrictionarea / inchiderea circulatiei auto pe urmatoarele artere:
 
1) Miercuri, 10 octombrie, ora 24.00 – luni, 15 octombrie, ora 24.00: se interzice parcarea pe o banda de circulatie, in functie de necesitati, pe Splai Bahlui – Mal Stang (tronsonul cuprins intre Podu Ros si str. Ipsilanti), precum si pe Splai Bahlui – Mal Drept (tronsonul cuprins intre Podul Cantemir si Podu Ros), pentru rezervare parcare autocare.
 
2) Miercuri, 10 octombrie, ora 24.00 – luni, 15 octombrie, ora 24.00: se va inchide circulatia rutiera, in functie de necesitati, pe strazile Col. Langa, G. M. Cantacuzino, Iordachi Lozonschi (Closca), Sf. Petru Movila, stradela Uzinei, strazile Morilor si Al. Ipsilanti, pentru traseul pelerinilor.
 
3) Vineri, 12 octombrie, intre orele 19.00 si 20.30: se restrictioneaza / inchide circulatia rutiera, functie de necesitati, pe urmatorul traseu: str. I. C. Bratianu, str. Cuza Voda, str. Armeana, str. C. Negri, pentru Pelerinajul „Calea Sfintilor”.
 
4) Vineri, 12 octombrie, ora 8.00 – sambata, 13 octombrie, ora 24.00: se inchide circulatia rutiera, in functie de necesitati, in Campusul Tudor Vladimirescu, pe str. Prof. D. Atanasiu, pe langa T11, si pe str. Prof. V. Alexa, tronsonul cuprins intre T9 si Iulius Mall, pentru Sfintirea Bisericii „Sf. Iulian din Tars”.
 
5) Sambata, 13 octombrie, ora 8.00 – marti, 16 octombrie, ora 24.00: se inchide circulatia auto, in functie de necesitati, pe aleea din fata Palatului Culturii, intre liniile de tramvai si str. Anastasie Panu, in vederea montarii scenei si sustinerii super concertului cu ocazia Sarbatorilor Iasului 2018.
 
6) Luni, 15 octombrie, intre orele 07.00 si 24.00: se inchide accesul in parcarea din fata Palatului Culturii in vederea amplasarii bateriilor de artificii.
 
7) Luni, 15 octombrie, intre orele 15.00 si 24.00: se inchide circulatia rutiera pe str. Palat si str. A. Panu, in functie de necesitati, cu exceptia aleii cu linii de tramvai din fata Palatului Culturii, care se inchide in intervalul orar 18.00 – 24.00 pentru super concertul din cadrul Sarbatorilor Iasului.
 
Politia Municipiului Iasi – Biroul Rutier si Politia Locala Iasi vor lua deciziile privind restrictionarea / inchiderea circulatiei rutiere in diferite zone, in functie de necesitati, pentru buna desfasurare a evenimentelor organizate in cadrul Sarbatorilor Iasului.
 
In ceea ce priveste locurile de parcare suplimentare, Comisia de Circulatie a stabilit urmatoarele amplasamente:
 
Splai Bahlui – Mal Drept, tronsonul cuprins intre Podul de Piatra si Podu Ros;
Splai Bahlui – Mal Stang, tronsonul cuprins intre Podu Ros si str. Ipsilanti;
Parcarea de la Teatrul National;
Parcarea din str. A. Barsescu.
 
 
Autoturismele pelerinilor care se vor indrepta spre zona centrala vor fi ghidate pe urmatoarele trasee:
 
a) dinspre zona Vaslui, Albita, Tomesti: sos. Bucium – str. Bucium – bd. Metalurgiei – bd. D. Mangeron;
b) dinspre Holboca: str. A. Vlaicu – bd. Chimiei – bd. D. Mangeron – Splai Bahlui – Mal Stang;
c) dinspre Letcani: DN 28 – sos. Moara de Foc – Gara – bd. N. Iorga – Gara Nicolina – bd. D. Cantemir – Splai Bahlui – Mal Stang – str. Ipsilanti;
d) dinspre Popricani, Carlig: bd. C.A. Rosetti – str. Cucu;
e) dinspre Breazu: bd. Carol I – bd. Independentei;
f) dinspre Ciurea: sos. Nicolina – Podu Ros – Splai Bahlui – Mal Drept – bd. T. Vladimirescu – bd. D. Mangeron.
 
 
Modificari in circulatia mijloacelor de transport in comun
 
Potrivit deciziei Companiei de Transport Public SA, circulatia mijloacelor de transport public va fi modificata in zilele de 12 si 15 octombrie pentru a permite buna desfasurare a activitatilor din cadrul Sarbatorilor Iasului 2018.
 
Vineri, 12 octombrie, intre orele 19:00 – 20:30, va fi restrictionata circulatia tramvaielor pe tronsonul Piata Unirii – Targu Cucu, in intersectiile str. Cuza Voda – str. I. C. Bratianu si str. Cuza Voda – str. Armeana, in timpul desfasurarii Pelerinajului „Calea Sfintilor”.
 
Luni, 15 octombrie, mai multe trasee de tramvai si autobuz vor fi deviate pentru desfasurarea super concertului de la Palatul Culturii, care va incheia Sarbatorile Iasului 2018. Astfel, de la ora 15.00, va fi inchisa circulatia rutiera pe str. Palat si str.. A. Panu. Exceptie va face calea de rulare a tramvaielor din fata Palatului Culturii, care va fi inchisa incepand cu ora 18.00. Concret, incepand cu ora 15.00, traseele de autobuz 28 si 41 vor fi deviate pe str. Sf. Lazar, iar de la ora 17.30 circulatia tramvaielor de pe traseele 8 si 9 va fi intrerupta. De asemenea, tramvaiele de pe traseele 1 si 13 vor circula deviat prin Tudor Vladimirescu, pe itinerariile Copou – Targu Cucu – Tudor Vladimirescu – Tatarasi si retur. Transportul calatorilor pe traseul 9 va fi asigurat de autobuze.
 
 
 
Targul de Toamna, Sarbatoarea Vinului si Parcul de Distractii (10 – 16 octombrie)
 
Ca in fiecare an, Sarbatorile Iasului includ o serie de targuri si manifestari traditionale reunite sub genericul Targul de Toamna:
 
– Hala Centrala: 28 producatori si comercianti de caciuli de blana si haine de blana / piele;
 
– Esplanada C. Negri: 37 producatori si comercianti de caciuli de blana si haine de blana / piele;
 
– Bd. Stefan cel Mare si Sfant – zona Casei Patrate – Biserica Trei Ierarhi: 25 casute (8 comercianti cu produse alimentare (4 – vin si patiserie,1 – produse lactate, 1 – peste,1 – miere, 1 – dulciuri de casa), 17 comercianti cu artizanat si handmade (2 – marochinarie, 4 – artizanat, 3 – handmade, 4 – obiecte de cult, 3 – caciuli si papuci de blana, 1 – ii);
 
– Bd. Stefan cel Mare si Sfant –  zona Primariei Municipiului Iasi: 12 casute (1 punct de informare, 5 comercianti cu produse alimentare(1 – produse apicole, 2 – patiserie,1 – fructe,1 – produse naturiste), 6 comercianti (3 – artizanat, 2 – ii,1 – marochinarie);
 
– Piata Unirii: 19 casute (6 comercianti cu produse alimentare (2 – dulciuri de casa, 1 – patiserie, 2 – produse lactate,1 – produse din carne), 13 comercianti (1 – oua incondeiate si port traditional,1 – marochinarie,11 – artizanat);
 
Acestora li se adauga:
 
Sarbatoarea Vinului – zona Hala Centrala: 7 firme de producatori vin (Bucium, Cotnari, Statiunea de cercetare dezvoltare pentru viticultura si vinificatie Iasi, Crama Tibu, Crama Hermeziu, Tohani) si alimentatie publica (gratar, patiserie si panificatie, bauturi racoritoare)
 
Parcul de Distractii – Strandul Municipal: 7 firme cu alimentatie publica (vin, gratar, bauturi racoritoare, patiserie, dulciuri de casa), 3 firme la parcul de distractii.