Imprimare
PDF

Tigarile de contrabanda, transportate mai nou in paine si borcane de muraturi


Anul trecut, autoritatile au reusit sa destructureze 24 de grupari de traficanti, in care actionau 221 persoane.

Traficantii de tigari sunt foarte inventivi cand vine vorba sa ascunda marfa de ochii politistilor. Ei gasesc locurile cele mai inedite ca sa ascunda tigaretele. In paine, in muraturi sau in capul porcilor sunt doar cateva dintre metodele prin care contrabandistii au ascuns produsele.

Toate aceste detalii au fost prezentate in cadrul unui eve­niment desfasurat la Hotel Ramada. Aici au fost prezenti reprezentanti ai Po­litiei de Frontiera, Politiei Judetene, DIICOT, Directiei Vamale din cadrul ANAF si a altor organizatii implicate direct in lupta impotriva contrabandei ilicite cu tigari. Campania initiata cu aceast prilej se numeste „Contrabanda, o moda care te prinde. De la 2 la 7 ani!“.

„In anul 2016 au fost destructurate de noi 24 de grupari, in care actionau 221 de persoa­ne. De obicei, contrabandistii ascund pa­chetele pe corp, in masini, in peretii si po­delele microbuzelor, in paine, muraturi, diferite bidoane, in rotile de rezerva a masinilor, ba chiar in rotile masinii cu care circula efectiv. Mai trag pachetele care plutesc peste Prut cu franghia, cu unelte de pescuit, le trec cu barca, etc. Sunt grupuri care au si aparatura cu termoviziune, ca sa descopere la timp politistii de frontiera din zona“, explica Constantin Circu, sef adjunct in cadrul Inspectoratului Teritorial al Politiei de Frontiera Iasi.

Serviciul de Investigare a Crimei Economice a Inspectoratului  Jude­tean de Politie Iasi a confiscat anul trecut peste 300 de mii de tigarete, au solutionat 272 de dosare si au dat amenzi in valoare de 54.500 lei. La randul lor, organizatorii atrag atentia ca:

„Fenomenul este ingrijo­rator. Bugetul de stat pierde anual peste un miliard de euro. Oamenii sunt saraci, nu-si permit sa cumpere la pretul oficial. Iar tigarile se transporta in conditii mize­rabile, colegii bulgari au aratau intr-un filmulet cum tigarile erau transportate in capete de porci“, prezinta situatia tragica a acestui fenomen, Cristina Vasiloiu, directorul general al Euromonitor Business Consulting Service.

Conform informatiilor prezentate la eveniment, in 2016, zona de Nord Est, adica a judetelor din Moldova, are cel mai ridicat procent de contrabanda, de aproape 50% din cel pe tara iar pretul mediu pe zona Moldovei este de 9,3 lei pachetul, mult mai ieftin ca in alte zone ale tarii.

„La nivelul Regiunii au fost intensificate controalele, in aceasta perioada au fost 3319 controale, s-au identificat 133 contraventii. S-au inregistrat 18 sesizari penale si s-au confiscat peste 127 milioane de tigarete“, a declarat Danut Bolohan, directorul Directiei Regionale Vamale Iasi.

Acesta mai spus ca la noi este cea mai intinsa forntiera, fiind vorba de 800 de kilometri, pe care trebuie sa-i acopere doar cu trei echipe formata din 9 oameni, in conditiile in care, inainte de restructurare, erau 22 de echipe. Oameni insuficienti sunt si la granita cu Ucraina, unde terenul muntos face si mai greu de controlat zona. O alta problema pe care Bolohan a identificat-o este faptul ca angajatii nu mai sunt tineri de mult, peste 70% dintre ei au peste 50 de ani. Reprezentantul DIICOT, Vasile Airinei, a declarat ca in anul 2016, au trimis in judecata 250 de persoane si au destructurat 5 grupuri organizate.

„In Vicovul de Sus am avut o si­tuatie in care, contrabandistii au vrut sa intre cu masina in patrula, politistii s-au fe­rit dar au ucis cainele patrulei“, poves­teste Vasile Airinei de la DIICOT, Serviciul Teritorial Iasi.

In memoria lui Ruf, caci asa il chema pe cainele ucis de contrabandisti, organizatorii campaniei scot in fata pe afis modelul cainelui pregatit in gasirea dro­gurilor si a tutunului.

Conform datelor din domeniul tutunului, din cele 20 de tigarete dintr-un pachet, 18 merg la stat ca taxe si accize, un sfert de tigareta ramane profit si restul se duce pe cheltuieli de productie. Cu toate acestea, afacerea cu tigari este printre cele mai profitabile din lume. Campania este organizata de Euromonitor Business Consulting Service prin www.faracontrabanda.ro in parteneriat cu Politia de Frontiera si JTI.