Imprimare

Tarif scazut la salubritate. Iata care sunt conditiile


In conformitate cu prevederile Ordonantei de Urgenta nr.74/17.07.2018 pentru modificarea si completarea Legii nr.211/2011 privind regimul deseurilor, a Legii nr.249/2015 privind modalitatea de gestionare a ambalajelor si a deseurilor de ambalaje si a Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr.196/2005 privind Fondul de mediu, autoritatile administratiei publice locale au obligatia de a stabili si de a aproba, incepand cu data de 01 ianuarie 2019, pentru beneficiarii serviciului de salubrizare, tarife distincte pentru gestionarea deseurilor precum si sanctiuni ce vor fi aplicate in cazul in care beneficiarul serviciului nu separa in mod corespunzator deseurile.
In data de 20.12.2018, in cadrul sedintei Consiliului Local al Municipiului Iasi s-a aprobat tarifarea diferentiata a serviciului de salubritate in cazul clientilor care colecteaza separat deseurile reciclabile, fata de clientii care colecteaza toate deseurile in amestec.
 
Astfel, utilizatorii serviciului care colecteaza separat deseurile beneficiaza de tarif scazut la serviciile de salubrite.
 
Clientii care locuiesc in gospodarii individuale (case)
 
Pot beneficia de tariful scazut la serviciile de salubritate, beneficiarii care au in dotare recipienti (proprii sau furnizati de operatorul de salubritate), pentru depozitarea deseurilor municipale (pe care le predau operatorului de salubritate) si care asigura precolectarea separata a deseurilor pe doua fluxuri: flux deseuri reciclabile si flux deseuri altele decat cele reciclabile.
 
In acest sens beneficiarii trebuie sa completeze si sa transmita la Salubris, ACORD-ul pe care il vor primi atasat la factura de salubritate aferenta lunii ianuarie 2019.
 
ACORDUL este disponibil la sediul si pe pagina web a societatii.
 
Angajatii Salubris vor verifica compozitia deseurilor colectate separat de clienti si vor aplica pe pubele marcajul ”CONFORM” sau ”NECONFORM”.
 
Beneficiarii a caror pubele vor fi marcate numai cu inscriptia CONFORM si au completat ACORD-ul, vor beneficia automat de tariful redus pentru luna respectiva.
 
Clientii care nu vor completa si transmite acest ACORD, vor achita tariful aferent colectarii in amestec a deseurilor.
 
Clientii care locuiesc la bloc si persoanele juridice care prin contract depoziteaza deseurile la punctele gospodaresti, trebuie sa colecteze separat deseurile reciclabile si sa le depoziteze conform  la punctele gospodaresti arondate (care vor fi verificate) sau sa le predea la Centrul Municipal de Colectare Iasi (din stradela Gradinari nr. 26).
 
 Pot beneficia de tariful scazut la serviciile de salubritate: beneficiarii (populatie) care predau spre valorificare, la Centrul Municipal de Colectare Iasi o cantitate de cel putin 6 kg/persoana/luna de deseuri reciclabile (de hartie, metal, plastic si/sau sticla) si beneficiarii (persoane juridice) care predau spre valorificare o cantitate de cel putin 44,5 kg de deseuri reciclabile (hartie, metal, plastic si/sau sticla), pentru fiecare m3de deseu municipal similar, confirmat sau contractat. Acestia vor fi inregistrati in baza interna de date si vor beneficia automat de tariful redus pentru luna respectiva.
 
Persoanele care beneficiaza de servicii de salubritate in baza contractului incheiat cu asociatia de proprietari din care fac parte, in momentul cand predau deseurile reciclabile la Centrul Municipal de Colectare Iasi trebuie sa comunice numele si codul fiscal al asociatiei si prin intermediul acesteia vor beneficia de tariful redus.