Imprimare
PDF

SPITALUL REGIONAL: Un mister de 271 milioane de euro. Politicienii ridica din umeri!


Spitalul Regional de Urgenta, desi in faza de proiect incipient, vine cu mai multe intrebari decat precizari. Peste doua luni, proiectul va fi depus pentru finantare la Comisia Europeana, iar anul viitor va fi lansata licitatia pentru proiectare si, posibil, cea pentru construirea edificiului din Moara de Vant. Inaugurarea este prevazuta pentru decembrie 2023. Precizarile au fost facute ieri la Iasi chiar de ministrul Sanatatii, Sorina Pintea, dupa o intalnire de lucru cu reprezentantii Bancii Europene de Investitii – Martin Schriever, senior advisor, si Simon Barnes, director servicii de consiliere – in care a fost prezentat studiul de fezabilitate si planul viitoarei unitati medicale. 
La intalnire au participat presedintele CJ, primarul Iasului, directorul Agentiei pentru Dezvoltare Regionala Nord-Est, presedinti de consilii judetene din Moldova, reprezentantii spitalelor din judet, consilieri locali si judeteni, parlamentari. Informatiile oferite nu au adus mari noutati. De remarcat ca nu a lamurit un aspect important: de unde vor veni ceilalti bani, pana la 321 milioane euro, in afara de cei 50 milioane de la UE? In aceste conditii, intalnirea a semanat a sedinta de partid in an electoral. Probabil nu intamplator, primarul Iasului nici nu a fost invitat la prezidiu, desi rolul municipiului este determinant in acest proiect.
 
Costurile pentru proiectarea, constructia, dotarea si supervizarea SRU sunt in acest moment la 321,4 milioane de euro fara TVA. Uniunea Europeana contribuie cu 50 de milioane de euro. Restul banilor provine din alte surse de finantare, inclusiv bugetul local, a precizat ministrul Pintea. Spitalul va fi structurat pe cinci niveluri, avand o suprafata desfasurata totala de 118.360 de metri patrati. „El va prelua functia de urgenta de la Spitalul «Sf. Spiridon» si va include servicii noi, in prezent furnizate de alte spitale, precum neurochirurgie, obstetrica-ginecologie, chirurgie pediatrica.
 
In premiera pentru medicina romaneasca, modelul de organizare a serviciilor medicale va fi organizat pe urmatoarele centre - cap-gat, torace, abdomen, medicina interna, mama si copil. De asemenea, spitalul va fi dotat cu echipamente de inalta tehnologie ce vor permite efectuarea de proceduri minim invazive chiar si in cazurile dificile“, a descris ministrul Sanatatii viitoarea unitate medicala. Numarul de paturi va fi 850, celelalte doua spitale similare din Cluj si Craiova pentru care se fac demersuri urmand sa aiba pana la 920 de paturi.
 
Dupa SRU, urmeaza Spitalul „Sf. Spiridon“
 
In ceea ce priveste pasii care urmeaza sa fie parcursi, „greul de-abia acum incepe“, a spus ministrul, admintand ca este un „factor de risc“ colaborarea dintre autoritatile centrale si cele locale, mai ales ca proiectul se intinde pe o durata de cinci ani. „Factori de risc sunt si eventualele intarzieri, dar eu cred ca merita sa-l facem“, a adaugat Sorina Pintea. Ea a anuntat, totodata, ca a fost stabilita o suma pentru refacerea spitalului vechi („Sf. Spiridon“). Intrebata ulterior care este acea suma, Sorina Pintea a mentionat ca inca nu a luat o decizie. Cat priveste caile de acces spre viitorul spital iesean, acestea urmeaza fie asigurate de Primarie si de Consiliul Judetean.
 
De altfel, cu doar o zi inainte de intalnirea de lucru de la Palatul Culturii pe subiectul SRU, primarul Mihai Chirica a semnat un contract de consultanta cu Centrul Consultativ European pentru Investitii al Bancii Europene de Investitii, in vederea realizarii unui proiect de dezvoltare urbana (Smart City District) care sa maximizeze impactul potential in zona viitorului Spital Regional de Urgenta. Practic, caile de acces din oras catre SRU ar putea fi realizate cu bani de la UE, iar CJ ar urma sa aloce fonduri pentru modernizarea drumului judetean 248B Letcani-Vanatori, pe o lungime de 16 km, pentru asigurarea accesului pacientilor din alte judete catre unitatea medicala.
 
Intrebari fara raspuns
 
De aici insa pornesc alte discutii. Deputatul PMP Petru Movila a propus ca utilitatile publice precum retelele de apa si canalizare sa faca parte tot din aportul CJ, dat fiind ca Apavital se afla in subordinea administratiei judetene. Prezent la intalnire, Movila a intrebat ulterior cine va finanta caile de acces si utilitatile. „Trebuie o hotarare de guvern clara pentru fiecare spital regional sau pentru toate trei, ca principiu, in care sa fie precizat principiul de finantare“, a opinat deputatul. Schema de finantare reprezinta o alta problema majora, pentru ca „singurul lucru cert pe care-l cunoastem este ca 50 de milioane de euro vor fi fonduri europene“. „Ne-au anuntat ca diferenta va fi contributia administratiilor locale si a Guvernului. Ce inseamna acest lucru? Cat va fi contributia Consiliului Judeþean si cat a Primariei Iasi? Isi permite judetul Iasi sa suporte o astfel de investitie sau se va lungi cativa ani pana vom identifica resursele necesare sa finalizam un asemenea spital?“, a intrebat deputatul Petru Movila. Nimeni insa nu i-a mai raspuns.
 
Echipa BEI nu a mai avut cui prezenta proiectului: toti au sters-o!
 
Intrebata de ce primarul Iasului nu s-a aflat, si el, in prezidiul intalnirii de lucru, alaturi de seful CJ, de reprezentantii BEI, de directorul Agentiei de Dezvoltare Nord-Est si, bineinteles, de ministrul Sanatatii, acesta din urma a precizat ca l-a invitat personal pe Mihai Chirica sa li se alature, dar ca edilul iesean a preferat sa ramana in sala.
 
In schimb, „dansul a spus ca, pentru binele Spitalului Regional, ar putea sa stea inchis doua saptamani intr-o incapere cu presedintele Consiliului Judetean“, a dezvaluit ministrul Sorina Pintea ce discutii au mai fost in spatele usilor inchise. De remarcat, pe de alta parte, ca, dupa pauza pentru declaratii de presa, seful CJ si ministrul au plecat impreuna cu directorii spitalelor. Echipa de la BEI a ramas sa prezinte studiul de fezabilitate conform programului intalnirii, dar in sala mai erau doar reprezentantii primariei, cei ai CJ-urilor din judetele vecine si cativa consilieri din administratia locala. Dupa cateva zeci de minute de asteptare, in jurul orei 13, cei ramasi au parasit si ei Sala „Henri Coanda“ si Palatul Culturii.