Imprimare
PDF

Semafoarele sonore revin la Iasi. Primul va fi montat intr-o intersectie aglomerata


Primul va fi amplasat la Gara. Inainte de 2012, semafoarele sonore erau adesea vandalizate de locatari din vecinatate, deranjati de zgomot.
Primaria Iasi a promis nevazatorilor din oras ca va amplasa primul semafor acustic in aproximativ o luna de zile. Sistemul va fi amplasat in cea mai aglomerata zona din Iasi, si anume Gara Centrala, pentru a deservi si nevazatorii din judet. In total, anul trecut Asociatia pentru Protectia Rutiera „WorldStreet“ si Asociatia Nevazatorilor din Romania - Filiala Iasi au cerut Primariei sa amplaseze sisteme acustice pentru nevazatori in aproximativ 20 de locuri din municipiu. In acest sens, anul acesta, Primaria Iasi a alocat un buget mic pentru sistemele acustice, adica 3.000 lei, cu promisiunea ca vor fi achizitionate mai multe.
 
„Am demarat procedura de achizitie si intr-o luna de zile va fi amplasat sistemul la semafoarele din zona Garii. Aceasta zona era prima pe lista cu punctele de amplasament“, au precizat reprezentantii Primariei Iasi.
 
Solicitarea de a amplasa sisteme acustice pentru nevazatori a fost formulata anul trecut de catre cele doua asociatii, iar partile s-au intalnit la discutii de mai multe ori. Celelalte locuri unde s-au cerut sisteme acustice sunt, printre altele: intersectiile din zonele Spitalul „Sf. Spiridon“, Moara de Foc cu Pacurari, Munca Invalizilor, fostul magazin Minerva din Alexandru cel Bun, Tesatura, pasajul Octav Bancila - sediul filialei Asociatiei Nevazatorilor din Romania, Spitalul de Recuperare din Nicolina, intersectia Podu Ros, bulevardul Carol I (trei zone), Tudor Vladimirescu, intrare Carrefour Felicia, traversare Calea Chisinaului lal Baza 3, Anastasie Panu in dreptul Moldova Center, traversare strada Palat la Sala Polivalenta.
 
Sisteme acustice pentru nevazatori au existat in municipiul Iasi, in numar de aproximativ 40, insa o mare parte dintre ele au fost avariate de locatarii din vecinatate ce s-au aratat deranjati de suntele scoase de dispozitive. Ca urmare, aceste sisteme au fost scoase cu totul din functiune in 2012, iar la finalizarea Sistemului de Management al Traficului, adica noul sistem de semaforizare, municipalitatea „a uitat“ de doleantele nevazatorilor. In Bucuresti, Brasov si Timisoara, edilii au achizitionat inclusiv covorase tactile pentru nevazatori, care usureaza inclusiv deplasarea pensionarilor.